Šteta od nevremena na području Čapljine procijenjena na 10 milijuna KM

2946

”Ukupna šteta nanesena poljoprivrednim proizvođačima uslijed niskih temperatura krajem travnja, primarno na voćnjacima, vinogradima i povrtlarskim kulturama, iznosi 9.733.137,00 KM”, istaknuto je za Bljesak.info iz Povjerenstva za procjenu šteta Općine Čapljina.

Kako dalje navode, štete su obrađene kod 450 obiteljski gospodarstva i kod šest pravnih osoba.

”Čak 6.537.804,70 KM otpada na štete kod individualnih poljoprivrednih proizvođača u 25 mjesnih zajednica. Kod pravnih osoba štete su iznosile 3.195.333,00 KM, a to su poduzeća Dominant, Vina Zadro, Rasadnik Čuljak, Agroherc, Stolački podrumi i PZ Keno”, kažu za Bljesak.info iz Povjerenstva.

Podsjetimo, u drugoj polovici travnja 2017. godine, točnije od 20. do 23. travnja, područje Čapljine i susjednih općina zahvatio je val niskih temperatura koji su pratili ledena kiša i jak vjetar.

Temperature, koje su se spuštale čak do -6 Celzijevih stupnjeva, nanijele su ogromne štete poljoprivredi, primarno voćnjacima, vinogradima i povrtlarskim kulturama na podruju Čapljine.

Općina Čapljina proglasila je stanje elementarne nepogode koje je trajalo od 28. travnja do 5. svibnja, nakon čega je formirano stručno Povjerenstvo za procjenu šteta od devet članova, u sastavu Ivan Merdžan, Petar Krndelj, Anica Škipina, Darko Šimović, Mirjana Menalo i Zdenko Tomić.

Povjerenstvo je do kraja svibnja obišlo teren i popisalo i procijenilo sve nastale štete koje se poljoprivrednici prijavili, nakon čega je izrađen elaborat o procjeni nastalih šteta, koji će biti predstavljen vijećnicima na sjednici Općinskog vijeća koja je zakazana za četvrtak, 6. srpnja.

*Zabranjeno je kopiranje i prenošenje članka bez odobrenja Redakcije