Nikola Zovko i ostali oslobođeni optužbi za ratni zločin u Čapljini

10267

Prvostupanjskom presudom Suda Bosne i Hercegovine Nikola Zovko, Petar Krndelj, Krešo Rajič i Ivica Čutura oslobođeni su krivice da su počinili zločin nad Bošnjacima na području Čapljine.

Prema Sudskom vijeću, Tužiteljstvo BiH nije dokazalo navode iz optužnice, potvrdivši da je bila akcija na selo Čeljevo u kojoj su sudjelovali pripadnici civilne i vojne policije, ali nije utvrđeno da su pripadnici civilne policije ubili trojicu Veledara.

Za optuženog Krndelja, Sudsko vijeće je zaključilo da je sudjelovao u akciji u Čeljevu, ali nije imao zapovjednu odgovornost, javlja Detektor.ba.

Prema optužnici, pripadnici Policijske stanice (PS) Čapljina, kojima je rukovodio Krndelj, i vojni policajci Hrvatskog vijeća obrane (HVO) sudjelovali su u akciji na selo Čeljevo, izvedenoj 28. srpnja 1993. godine, kada su ubijena tri civila – Nerman, Edin i Amel Veledar.

Krndelj, Zovko i Rajič su optuženi da nisu kaznili podređene civilne i vojne policajce koji su počinili ubojstva.

Za točku optužnice o prisilnom odvođenju Bošnjaka iz Veledarove Mahale u logor Gabelu, Sudsko vijeće je zaključilo da nisu postojali elementi nasilnog odvođenja.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.