Marinko Merdžan: Naše lubenice kvalitetom konkuriraju grčkim

4217

Za sve one manje ili više poznate probleme u poljoprivredi kao što su nekontrolirani uvoz, niska kupovna moć stanovništva, ove godine okomile su se i prirodne nedaće, prva je kasni mraz, pa suša…

Međutim, izgleda da nekom voću, poput lubenice, suša pogoduje. Marinko Merdžan jedan od vodećih proizvođača lubenice iz doline Neretve nam je rekao: “Svjetlost i voda, to njoj odgovora, što viša temperatura i više svjetlosti, kod lubenice slador je viši. To je jedinstvena biljka. Visoke temperature potiču i potrošnju. Ove godine kvaliteta i potrošnja su, do sada, išle ruku pod ruku”, naglašava Marinko Merdžan koji je plasmana riješio povezivanjem s domaćim trgovačkim lancem.

“Poslujemo s lokalnim trgovačkim lancem. Najveći domaći lanci uglavnom su uvozili, samo je dio kupovao manje količine u Hercegovini. Preko veletržnice se plasira jedan dio, od Drvara do Trebinja i gore do Jablanice. Pored toga, tu se dogovara i plasman za dalje, utovara naručena roba, ide se i po njivama…”, dodaje.

Osvrćući se na lošu prošlu sezonu, Marinko Merdžan kaže da nije smanjivao proizvodnju.

“Od prilike, sadili smo isto, pet, šest hektara. Lani je godina kasnila. Svi proizvođači iz bivše Jugoslavije, počeli su berbu praktično u isto vrijeme, čak i Crna Gora i Albanija koje imaju nešto raniju proizvodnju. Sudarili smo se s njima, sve je došlo u istom razdoblju nastao je kaos na tržištu.

Ove godine imali smo sreću, ranije smo počeli berbu. Ja sam kamionsku berbu imao već 24. lipnja, a proizvođači koji su probirali, dopremali su lubenice na veletržnicu već od polovice lipnja. Početak je bio dobar, lubenica je krenula s 1 – 1,2 KM. U to vrijeme dominira grčka lubenica, a ona je skupa pa se uvoz nije isplatio.

To je jedan razlog, a drugi je naša lubenica koja kvalitetom konkurira Grčkoj. Hercegovačka lubenica ima kvalitetu, iz Banje Luke gdje ima lubenice naručuju našu, koja odskače kvalitetom. Naša lubenica je slađa, najkvalitetnija u BiH”, tvrdi Merdžan.