U Njemačkoj 441 tisuća Hrvata i ljudi hrvatskog podrijetla

1147

U Njemačkoj je krajem 2016. živjela 441 tisuća osoba rođenih u Hrvatskoj ili s barem jednim od roditelja koji je rođen kao državljanin Hrvatske, pokazuju najnovije statistike o broju stranih državljana i osoba stranog porijekla s njemačkim državljanstvom, objavljene u utorak, prenosi Večernji list BiH.

Ove statistike obuhvaćaju ne samo ljude s hrvatskim državljanstvom, nego i hrvatske državljane koji u međuvremenu posjeduju i njemačku putovnicu ili čiji roditelji imaju direktne korijene u Hrvatskoj. Prosječna starosna dob stranaca iz Hrvatske iznosi 38 godina.

Po obrazovnom statusu, od 441 tisuća Hrvata njih 57 posjeduje maturu, a 34 tisuće visokoškolsku diplomu. Prema prije objavljenim podacima o novodoseljenim strancima, prošle godine je u Njemačku doselilo 55 tisuća državljana Hrvatske, čime je nastavljen trend pojačanog iseljavanja hrvatskih državljana u Njemačku, započet ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 2013.

Kao osoba s migrantskom pozadinom se smatra ona osoba koja je sama doselila iz inozemstva ili joj je barem jedan od roditelja rođen kao državljanin neke druge zemlje. U to se ubrajaju i etnički Nijemci koji su živjeli izvan područja Njemačke, poput Podunavskih Švaba ili Povolških Nijemaca.