VIDEO | U Čapljini uskoro Centar za obuku i prekvalifikaciju

1388

Oko 150 zainteresiranih i nezaposlenih osoba iz Hercegovine uskoro će moći aplicirati za sudjelovanje u projektu obuke za rad u turizmu i ugostiteljstvu. Naime, razvojna agencija REDAH s nekolicinom partnerskih organizacija i ustanova u Čapljini pokreće Centar za obuku i prekvalifikaciju, u kome će polaznici steći potrebna ili dodatna znanja i vještine s kojima će postati konkurentni na hercegovačkom tržištu rada.

Kuhari, konobari, šankeri, slastičari – na tržištu Hercegovine najtraženija su radna snaga. Trenutno ih samo onima koji čine Turistički klaster Hercegovine nedostaje 193. Zbog toga je REDAH, uz nekolicinu partnera, krenuo u uspostavu Centra za obuku i prekvalifikaciju. Bit će to mjesto u kojem će stručni predavači sve prijavljene kandidate i teorijski i praktično učiti vještinama i tajnama zanata. U godinu i po dana kroz centar bi trebalo proći oko 150 učenika. Plan i program pomno su osmišljeni.

“Petnaest osoba će biti na jednom tečaju, radit će se u dvije smjene, tako da će ti naši predavači u principu raditi sa 7-8 osoba, da bi im mogli posvetiti maksimalnu pažnju”, pojasnio je menadžer projekta Ivica Sivrić.

“Sigurno je da će svi oni koji prođu ovu obuku moći zasnovati radni odnos, i to praktički čak birati gdje žele raditi”, dodao je Stjepan Primorac, predsjednik Turističkog klastera Hercegovina.

Centar za obuku će biti smješten u Čapljini, no i iz drugih hercegovačkih općina i gradova će se moći prijaviti zainteresirane i na Službi za zapošljavanje prijavljene osobe.

“Žene, mlađe osobe, osobe s invaliditetom, određen broj Roma imat će određene prednosti, u slučaju da bude veći interes nego što mi možemo da obučimo”, naglasio je Sivrić.

Obuke bi trebale početi krajem narednog mjeseca, nakon prijave i odabira kandidata, koji sve informacije mogu potražiti na birou zapošljavanja HNŽ-a.