FOTO | Fra Bože Radoš promovirao zbirku pjesama ”Franjin brat”

5058

Fra Bože Radoš predstavio je pred stotinjak Čapljinki i Čapljinaca svoju prvu zbirku pjesama koja nosi naziv ”Franjin brat”.

Zbirku sa 216 pjesama predstavili su fra Mile Vlašić i Milica Pehar. Stihove iz knjige recitirali su učenici Osnovne škole Vladimira Pavlovića u Čapljini, kojima su se pridružili Mirko Lah i Maja Matić, a glazbenim točkama večer su upotpunili učenici Glazbenog odjela iste škole.

”Pjesme koje se nalaze u ovoj prvoj objavljenoj fra Božinoj zbirci pjesama nastajale su u dulje vremenskom razdoblju, na različitim mjestima autorova življenja i tematski su dosta raznovrsne. Uvjetno bi se mogle podijeliti u više cjelina, prema religioznom, domoljubnom, zavičajnom, obiteljskom, pa čak i folozofskom i ljubavnom sadržaju. Učinilo mi se najbolje taj dio posla ostaviti na slobodu svakom čitatelju, ne dajući unaprijed neke zadane šablone, jer znam koliko sam Pjesnik ne voli takav pristup. Na taj se nain, čini mi se, može bolje shvatiti cjelokupnost pjesnikova života. Ponuđene pjesme samo su kamenčić u Pjesnikovu životnom mozaiku ili, pak, prozorčić u njegovu raspjevanu nutrinu”, rekao je o zbirci fra Mile Vlašić.

Fra Bože se zahvalio svima koji su došli na promociju njegove knjige, te istaknuo kako je za njega ovo emotivna večer, i kako je slušajući mlade recitatore prošao ponovno svaki trenutak u kojemu je pitao pjesmu, prisjećajući se majke, djetinjstva, detalja iz života…

Sjećanje na majku

Oko tebe rasulo se cvijeće
I miris ti dušu rasvjetljuje
U zanosu poletit’ bi htio
Ali tvoje srce te ne čuje.

Da poletiš krila su ti teška
Dok oči glede u daljinu
Gdje si daleko na bukovui panju
Ostvio majku zaplakanu.

I tebi je suza poletjela
Kad je sjela kraj koljena tvoga
Sklopila je ruke materinje
Imaš koga da se sjetiš, sine

Fra Bože Radoš rodio se 1965. godine u Omolju (Tomislavgrad). Osnovnu školu pohađao je u Seonici i Kongori, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (1980-1984.). Franjevački habit obukao je na Humcu 1984. godine. Teološki studij započeo je 1986. u Sarajevu na Franjevačkoj teologiji, a nastavio u Fuldi (Njemačka), gdje je i diplomirao teologiju. Za svećenika je zaređen 1992. godine. Nakon ređenja pastoralno djeluje u Posušju i Tomislavgradu, a od 1997. godine u Čapljini i cijeloj Hercegovini.

Uz svećenički rad fra Bože pronalazi vremena za slikanje i pisanje. Javnosti je dobro poznat fra Božin slikarski rad: brojne samostalne i skupne izložbe te impozantan slikarski opus ”Hercegovački franjevački mučenici” i ”Povijest spasenja” (Crkva sv. Franje Asiškog u Čapljini). Fra Božin spisateljski rad, premda manje poznat, nije ništa manje značajan. Do sada su objavljene sljedeće njegove knjige: Fra Bariša Drmić – život i djelo, Sveto srce fra Bariše Drmića, Istina Neba na laž pakla, Gonjeni zlim dusima, Nečastivi u Hercegovini, Ponosna starost. Fra Bože se javlja svojim pisanim prilozima u Novom cvijetu, Našim ognjištima, Kršnom zavičaju, Živoj crkvi te brojnim civilnim glasilima, radio i TV emisijama, a u zadnje vrijeme ima i svoj vrlo posjećen i aktivan Facebook profil.

Pjesnički dar fra Bože pokazuje vrlo rano, te već kao desetogodišnjag počinje pisati pjesme. Ovo je njegova prva zbirka pjesama. Fra Bože je spjevao i dosta guslarskih pjesama, od kojih su neke snimljene i na nosač zvuka.