Izložba slika fra Perice Vidića otvorena u Sarajevu

656

Izložba slika autora fra Perice Vidića otvorena je u Sarajevu u galeriji franjevačke crkve Svetog Ante na Bistriku. Ujedno je predstavljena i Vidićeva knjiga “Monografija”.

Događaj je realiziran u okviru manifestacije Dani Matice Hrvatske u Sarajevu 2017. Izložbu je otvorio glavni tajnik Središnjeg ureda Matice Hrvatske iz Zagreba Zorislav Lukić riječima da fra Perica Vidić ne slika bojom nego srcem, što su naglasili i drugi sudionici ovog događaja.

Povjesničarka umjetnosti Snježana Mutapčić istaknula je Vidićevu izrazitu likovnu plodotvornost i produktivnost jer su iza njega brojne izložbe, realizirane najviše u Sarajevu, s mnoštvom radova.

”Slikarstvo mu je obogaćeno svime što on preživljava, osjeća i želi poručiti. Njegovo dosadašnje stvaralaštvo valorizirali su brojni povjesničari umjetnosti i kritičari”, kazala je, između ostalog, Mutapčić, naglašavajući, kao i drugi govornici na otvorenju izložbe, osobnost autora, njegovu humanost i spremnost na pomoć drugom čovjeku.

Plodotvorni likovni opus, mnoštvo slika na kojima su dominirajući motivi iz prirode, među njima krajolici Dalmacije, naglasio je povjesničar umjetnosti Ibrahim Krzović koji nije nazočio otvorenju izložbe, ali je za ovu priliku poslao tekst s vlastitim viđenjem o Vidićevoj umjetnosti.

”Bog, čovjek i umjetnost, to su tri moje ljubavi”, rekao je autor fra Perica Vidić, zahvaljujući uzvanicima.

Posjetitelji izložbe pozvani su da po isteku svečanosti otvorenja uzmu po primjerak Vidićeve “Monografije” i prema mogućnostima, ostave novčani prilog za siromašne studente i siromašne obitelji.

Među brojnim posjetiteljima bili su veleposlanici Austrije i Hrvatske u Bosni i Hercegovini Martin Pammer te Ivan Del Vechio.

Izložba će trajati mjesec dana.