FOTO | Jozo Jakiša promovirao knjigu ”Grij i smij negdanje Jercegovine”

3200

Čapljinski pjesnik Jozo Jakiša promovirao je novu knjigu u svom rodnom gradu. Promocija knjige izazvala je veliko zanimanje Jozinih sugrađana i prijatelja koji su ispunuli dvoranu kina ”Mogorjelo” gdje je promocija održana.

Naziv knjige je ”Grij i smij negdanje Jercegovine”. Knjigu je predstavio prof. Ante Grbavac, dok je poeziju zborio sam autor Jozo Jakiša, dok je na samom početku večeri okupljene pozdravio Andrija Stojić, predsjednik Matice hrvatske Čitluk koja je bila i organizator promocije.

Zanimljivo, odnosno apsurdno, unatoč postojanju Matice hrvatske Čapljina, knjigu Čapljinca Joze Jakiše u njegovoj Čapljini organizirala je Matica hrvatska Čitluk.

Jozo Jakiša čapljinski je pjesnik koji iza sebe ima više objavljenih zbirki pjesama. Prva objavljena knjiga mu je “Naviljak drače”, a kasnije književno djelovanje obilježava početak Domovinskog rata, u kojem aktivno sudjeluje, i koji ostavlja snažan i neizbrisiv trag na napisane i objavljene pjesme, u kojima se osim iskustava s ratišta, nalazi i velika doza socijalne angažiranosti, kako u opisu problema maloga čovjeka, a još više o poslijeratnim problemima malog čovjeka-ratnika.

Porid ”Naviljka drače” Jozo je objavio i sljedeće knjige, odnosno zbirke pjesama: Privezan na sidrištu, Na raskrižju uma, I prebirem pirevinu, Na raskrižju uma (dopunjeno izdanje), Šoldara, Netko porta, Moja zanovijetanja, U morebitnom zaleđu, Trlja vrlja, O jeziče što izreče i Gunčula.