FOTO | Med Čapljinca Ivice Vučića osvojio zlatnu medalju

3649

Na trećim Danima hercegovačkog meda čapljinski medari zabilježili su iznimno dobre rezultate.

Naime, med Ivice Vučića osvojio je zlatnu medalju, što je samo po sebi dokaz iznimne kvalitete meda ovog čapljinskog medara.

Osim Vučića odlične rezultate zabilježio je i med Martina Glavinića i Ljube Pažina, kojima je pripala srebrna medalja, dok je brončanu medalju osvojio med Milenka Vučića.

Inače, za vrijeme ove manifestacije izvršeno je senzorsko ocjenjivanje dostavljenih uzoraka.

Ocjenjivanje je i ove godine obavljeno u laboratoriju za med Agronomskoga i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Ove je godine pristigao 81 uzorak te je, nakon provedene peludne analize, utvrđeno šest vrsta meda. Kvaliteta dostavljenih uzoraka, kazali su iz Udruge pčelara “Matica” iz Mostara, iznimno je dobra.

Povjerenstvo za senzoričko ocjenjivanje meda bilo je u sastavu – prof. dr. sc. Dragan Bubalo, predsjednik, dr. sc. Saša Prđun, član, i Dragan Jurković, dipl. ing. agr., član.

U sklopu manifestacije bila su upriličena i stručna predavanja – radionice, a prvi put je bio organiziran Sajam hercegovačkoga meda i opreme za pčelarstvo zajedno, koji je i prodajnoga karaktera.

Stručna predavanja održali su prof. dr. sc. Goran Mirjanić (“Značaj kvalitetne ishrane u funkciji produktivnosti pčelinje zajednice”), prof. dr. sc. Midhat Jasić (“Patvorenje pčelinjih proizvoda”), Ivan Miličević (“Trajna osnova za saće”) i Rajko Radivojac (“Uzgoj matica”).