Zastoj u Savezu stajao boćare nastupa u Europi

439

Narodna – kad nema mačke u kući, miševi kolo vode, potvrđuje se na primjeru boćara Čapljine, koji su ove godine kao prvaci BiH trebali sudjelovati u Kupu prvaka, pandamu nogomete Lige prvaka.

Zašto Čapljinaca neće biti u tom najjačem boćarskom klupskom natjecanju govori Vide Krmek, predsjednik kluba:

”Mi smo očekivali da ćemo, kao prvaci BiH, nastupiti u europskom Kupu prvaka. Međutim, od toga neće biti ništa jer nemamo Boćarskog saveza. Tek 27. siječnja bit će izabrano novo čelništvo, a da bi sudjelovali u Kupu prvaka Europe, bilo je potrebno prijaviti se u prosincu, međunarodnoj boćarskoj federaciji. S obzirom na zastoj u radu Saveza, nije nas imao tko prijaviti?! Mi očekujemo da ćemo se, nakon konsolidacije u radu Boćarskog saveza, u veljači prijaviti za nastup u drugom klupskom natjecanju u boćanju, Kupu nacija. Ozbiljno se pripremamo za sudjelovanje”, kaže Krmek te objašnjava:

”U Kupu nacija drukčiji je sustav natjecanja, igra se turnirski, što je za nas zbog troškova, nepovoljnije. Ove godine turnir na kojem bismo trebali sudjelovati igrat će se u Italiji. Pobjednik tog turnira igrat će u završnici Kupa nacija”.

S obzirom na to da će prvi izlazak u Europu iziskivati i značajnije materijalne troškove od uobičajenih, može li se to osigurati jer za čapljinski sport već bi i sudjelovanje bilo važno?

”Mi se nadamo da ćemo i ove sezone nastaviti s istim igračima s kojima smo i zaključili do sada najuspješniju sezonu. Pokušat ćemo angažirati i pojačanja. Nadam se da će naš uspjeh prepoznati poglavarstvo općine i gospodarstvenici, te nam pomoći da odigramo prve utakmice nekog čapljinskog seniorskog kluba u europskim kupovima. Imamo pozitivne reakcije pa se nadam da ćemo uspjeti u tim planovima, a onda ponovno osvojiti naslov, a zatim iz drugog pokušaja igrati Ligu prvaka. Nemamo iluzija da bismo nešto posebno mogli ostvariti pored klubova iz boćarskih velesila, međutim, za nas bio bi to važan iskorak”, naglašava Krmek.

Dakle, u BK Čapljina se nadaju da će nakon preregistracije Boćarskog saveza BiH, biti dovoljno vremena za prijavu za drugo po snazi europsko natjecanje boćara – Kup nacija. Što reći nego – šteta, zbog nerada boćarske administracije Čapljinci ostaju bez vrhunskog dometa. Međutim mora se naglasiti da bi već i nastup u Kupu nacija, bio veliki uspjeh. Naime, već i nastup u Kupu nacija bio bi prvi europski službeni nastup nekog čapljinskog seniorskog sastava u europskom kupovima.