Sindikat liječnika se sprema za pregovore i poručuje: Mi jesmo humanitarci, ali nismo volonteri

727

Sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u obustavlja radnje vezane za pokretanje generalnog štrajka najavljenog 23.01.2018. Odluka je donešena nakon što je Vlada HNŽ-a ispoštovala odluku mirovnog vijeća kojom je zatraženo da se napokon objavi datum početka pregovora sa Sindikatom liječnika.

Nakon niza održanih štrajkova upozorenja i pokrenute procedure za generalni štrajk, Sindikat  liječnika oprezno pristupa pripremi za najavljene pregovore. Iz Sindikata kažu kako je liječništvo jedina djelatnost preostala u HNŽ-u koja nema svoj kolektivni ugovor,a i jedina grupa liječnika u Federaciji kojoj toliko godina nije popravljen socijalno-materijalni status, čime su liječnici gurnuti na margine društva i profesionalne zajednice, što je apsurdna situacija sa obzirom na to koliko su važan segment svake obitelji, života svakog čovjeka.

”Dosta smo puta u proteklim mjesecima čuli da su zahtjevi liječnika nerealni, neopravdani i da za nas  ni nakon ovih deset godina nema novca. Na to 600 liječnika poručuje: nakon8 godina osnovne škole,4 godine srednje škole, 6 godina fakultetskog obrazovanja, 4-6 godina specijalizacije, 2-4 godine subspecijalizacije za 600 eura više nećemo raditi,nećemo ni za 700 ni za 800, nećemo. Preko naših leđa se više neće kupovati socijalni mir niti ćemo  više biti adresa za ubiranje usluga.

Mi jesmo humanitarci, ali nismo volonteri”, navode iz Sindikata i dodaju: ”Kad  ne možemo  dobiti  plaće koje se isplaćuju  savjetniku, općinskom sucu, ministru, onda minimalno što tražimo jest izjednačavanje plaća sa kolegama liječnicima iz drugih županija. Primjera radi, osnovne plaće liječnika istog ranga po drugim županijama: Sarajevo 2015 KM, Zenica 2095 KM, Travnik 1981 KM, Orašje 1790 KM, Goražde 1705 KM, Livno 1920 KM, Bihać 2015 KM……Mostar 1200 KM. U obavijesti ispred Vlade HNŽ-a nam je ukazano da se i ostalim sindikatima u zdravstvu otvaraju pregovori isti dan. Naglašavamo da je nama kao sindikatu statutarna obaveza da podržavamo ostale sindikalne organizacije te se slažemo s pripoćenjem sindikata ostalih zaposlenih u zdravstvu da sva tri sindikata imaju pravo da budu zastupani direktno preko svojih zastupnika kroz odvojene, vlastite pregovore”.

”Na kraju, našim dragim pacijentima želimo zahvaliti na podršci, na razumijevanju, na toplim riječima, na želji da i sami stanu s nama, ispred ustanova da štrajkaju zajedno   snama.Iako mi nismo krivci za ovu situaciju, želimo im se ispričati u ime ostalih i poručiti im da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da se možemo vratiti čim prije onome što najbolje znamo, a to je brinuti se za vas”, zaključuju iz  Sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u.