Osigurana uplata doprinosa za 39 djelatnika SKB Mostar koji odlaze u mirovinu

1054

Doprinosi za 39 djelatnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar koji su stekli uvijete za odlazak u mirovinu trebali bi biti isplaćeni iz sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine iz posebnog fonda Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, navodi se u odluci Vlade Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Riječ je o neplaćenim obvezama prema Zavodu MIO, doprinosima za zdravstveno osiguranje i doprinosima za osiguranje od nezaposlenosti sukladno zakonskim propisima, u ukupnom iznosu od 2,141.075,50 KM. U odluci Vlade Federacije BiH stoji kako se za realiziranje te odluke zadužuju Razvojna banka FBiH, Federalni zavod mirovinskog i invalidskoga osiguranja, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, matični županijski Zavod zdravstvenog osiguranja prema mjestu prebivališta zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Federalni zavod za zapošljavanje – Županijska služba za zapošljavanje, Federalno ministarstvo financija – Porezna uprava FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva, svatko u okviru svoje nadležnosti.

Također se navodi kako sredstva neće biti prebačena Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, nego izravno na račune zavoda. – Razvojna banka FBiH uplatit će sredstva iz posebnog fonda Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, pojedinačno po zaposleniku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na račune: Federalnog zavoda mirovinskoga osiguranja, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, matičnog županijskoga Zavoda zdravstvenog osiguranja prema mjestu prebivališta zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Federalnog zavoda za zapošljavanje – Županijske službe za zapošljavanje, koji se vode kod poslovnih banaka u Federaciji – stoji u odluci.

Odluka je donesena na inicijativu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar koja se obratila Federalnom ministarstvu zdravstva tražeći spomenuta sredstva kako bi zaposlenici mogli otići u mirovinu jer im ta zdravstven ustanova, zbog financijskih poteškoća, nije u stanju izmiriti te obveze. Osnova za naprijed navedeni zahtjev je i odluka o preuzimanju osnivačkih prava nad SKB-om Mostar u Federaciji Bosne i Hercegovine, a kojom je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine preuzeo osnivačka prava i nad Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar.

Stoga je obveza i Federacije BiH osigurati financiranje i iz svojih izvora, a sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Inače, Vlada FBiH je u 2017. godini na identičan način rješavala pitanje plaćanja dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa pojedinačno za djelatnike zaposlene u javnim poduzećima sa sudjelovanjem državnog kapitala, a radi ostvarivanja prava na odlazak u mirovinu.