Čapljinski smiljari: Ako ova sezona bude kao prošla zaorat ćemo zasade

1796

Sezona koja predstoji mogla bi biti najvažnija za mnoge uzgajivače smilja. U zavisnosti od rezultata određivat će se daljnje učešće u ovoj do prije dvije godine obećavajućoj poljoprivrednoj grani u Hercegovini.

Senad Đonko s Bivoljeg Brda na Dubravskoj visoravni ima zasad s trinaest tisuća stabljika smilja i neizvjesno čeka ovu godinu, kako kaže, mnogima presudnu.

“Iskreno, trenutna situacija je loša. Mnogi prerađivači imaju i po sto kilograma neprodanog ulja od ranije, što je mnogo. Samim tim situacija je teška nama koji prodajemo zelenu masu, jer je pitanje kome ćemo je moći prodati i po kojim cijenama”, priča Đonko za Klix.ba.

On neće da ulazi u razloge zbog kojih je stanje u ovoj grani tako narušeno, smatra da je to van domašaja malih proizvođača.

“To je visoka politika i stanje na svjetskim tržištima je nepoznanica za nas, nama je raditi, ali ne pod svim uslovima. Ako bi se ponovila godina kao što je bila prošla, ja bih sigurno napustio posao i zaorao svoje zasade, a tako razmišlja većina. To se u onakvim uvjetima ne isplati, preveliki su gubici”, kaže Senad Đonko.

Prošla godina donijela je rapidno smanjenje cijena, ali i suše pa su prinosi bili znatno manji.

“Mislim da bi cijena otkupa kilograma zelene mase od 1,5 do 2 KM bila prihvatljiva ako bi prinosi bili optimalni, a ne onakvi kakvi su bili prošle godine. Cijene od 5 do 6 KM, kakve su vladale ili su pak najavljivane kada je većina današnjih uzgajivača ulazila u posao, danas se smatraju iluzijom”, kaže nam Đonko na kraju.

Vlado Marušić, poznatiji kroz aktivnost u Udruzi “Zaboravljeni branitelji”, bio je i potpredsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja.

“Ja sam odstupio s te pozicije kad sam vidio da su ciljevi tog organiziranja usmjereni ka interesima velikih igrača, a ne malih proizvođača. Sad se mi nastojimo organizirati kako bi se spasio posao velikom broju ljudi koji su svoj novac uložili u smilje. Potrebno je naći plasman onima koji imaju po pet stotina kilograma eteričnog ulja na lageru”, kaže Vlado Marušić.

Marušić napominje i da se eterično ulje od smilja može prodavati po cijenama od tisuću eura po kilogramu, ali da Hercegovinom kruže i nakupci koji svjesno spuštaju cijene.

“Znam da ima onih koji prodaju i za četiri stotine eura, što nije dobro. Mi sada radimo na organiziranju malih uzgajivača i imamo kontakte s trgovcima iz Dubaija gdje bi se mogle prodati trenutne zalihe”, kaže nam na kraju Vlado Marušić.