Malinari iz BIH u strahu: Cijena otkupa mogla bi biti 1,50 KM

1136

Malinari u Federaciji BiH i ove godine strahuju da će biti na gubitku. Cijena otkupa još nije formirana, ali malinari su dobili informaciju da bi ona mogla biti dosta niža od prošlogodišnje.

Iz Udruženja malinara Tuzlanske županije kazali su za Klix.ba kako su dobili informaciju da će akontativna cijena biti od 0,80 KM, što znači da je konačna oko 1,50 KM. Istu informaciju imaju i u Srednjobosanskoj županiji.

“Ono što zabrinjava jeste da je dosta hladnjača odustalo od otkupa, tako da mi u Tuzlanskoj županiji imamo problem sa skladištenjem i kompletnim otkupom, jer nemamo otkupljivača”, rekao je Almir Dedić, predsjednik Udruženja malinara TŽ.

Trenutno traže alternativu i osnovali su zadrugu, ali još nemaju potrebnu infrastrukturu.

“Proizvođači to ne mogu financirati, tako da imamo jedan vakuum. Dosta ljudi odustaje i do sada je uništeno blizu 50 dunuma prvoklasnih zasada malina”, rekao je Dedić.

Istaknuo je kako je u 70 posto slučajeva riječ o socijalno ugroženim obiteljima.

U Srednjobosanskoj županiji je situacija povoljnija, jer uzgajivači imaju plasman za svoje maline. Otkupljivači su čak i primali nove kooperante. Ali, cijena koju su načuli je mnogo niža.

“Prošle godine je bila 2,05 KM i nismo imali poticaje od županija. Sada se govori o cijeni od 1,50 KM”, rekao je za Klix jedan od uzgajivača iz SBŽ.

Prošlogodišnju sezonu obilježilo je niz prosvjeda, a malinari iz Zeničko-dobojske županije su čak prosuli maline po cesti.

Nakon završene sezone svi su poručili kako bilo koja otkupna cijena niža od tri KM nije prihvatljiva.