Čapljina: Trešnje i jagode prodaju se u bescijenje

4393

Trešnje i jagode se ovih dana na tržnicama u Hercegovini prodaju u bescjenje. Proljetne kiše i temperaturne oscilacije utjecale su na lošu kvalitetu uroda te su ubrzale proces trunjenja, zbog čega voćari trešnje i jagode već nekoliko dana prodaju budzašto.

”Cijena kilograma trešanja zbog toga je naglo pala s početnih pet maraka. Na čapljinskoj veletržnici cijena joj je sada od 1,5 do dvije marke po kilogramu i trenutno je jeftinija od krumpira, što u povijesti ove tržnice nikad u ovo doba nije bio slučaj. Ista je situacija i s jagodama. Ništa godina ne valja za ovo voće”, kaže u izjavi za Avaz Čapljinac Milenko Soče, potpredsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH i najveći proizvođač voća u državi.

Kiša je ove godine uništila trešnje i jagode u Hercegovini, tvrdi Soče, tako da nije moguć ni izvoz na rusko tržište, gdje ovo voće tradicionalno iz godine u godinu završava.

Urod, dodaje Soče, nije manji u odnosu na prošlu godinu, no njegova kvaliteta je loš.

”Kiša non-stop pada i to je za poljoprivredu veoma loše. U zatvorenim prostorima moglo je biti dobro, ali na otvorenom je uglavnom loše kvalitete i osjetljivo je na trulež. Sad kad zrije ne smije se ničim ni tretirati, tako da je godina zaista loša. Ne mogu ići ni u transport. Imali smo namjeru izvoziti za rusko tržište, ali trešnje i jagode ne bi podnijele višednevni transport jer su vrlo osjetljive”, dodaje Soče.