FOTO | Obilježen Dan žrtava župe Studenci

2373

Komemoracijom i prisjećanjem na žrtve iz župe Studenci u Prvom i Drugom svjetskom ratu i poraću danas je upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća pored spomenika u crkvenom dvorištu te je time započelo tradicionalno obilježavanja Dana žrtava.

Uz svečani postroj pripadnika hrvatske komponente OS BiH i članova HKUD-a „Studenčica“ vijence su položili predstavnici župe Studenci, potom predstavnici općina Čapljina na čelu sa načelnikom dr. Smiljanom Vidićem i koordinacijama Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici općine Ljubuški i predstavnici Vlade ŽZH, te sinovi očeva Križnog puta.

Župa Studenci (Studenci, Stubica, Zvirovići i Prćavci) u prošlom je stoljeću u tri rata izgubila 326 župljana, 54 žrtve Prvog svjetskog rata, 263 žrtve Drugog svjetskog rata, te 9 žrtava Domovinskog rata kojih se molitvama i zahvalama sjete župljani svake godine u posljednju nedjelju mjeseca svibnja.

Nakon što su pročitana imena svih poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja Svetu misu slavio je don Ivan Štironja, studenački župnik.