Ovo su su kandidati za člana Predsjedništva BiH

2696

Poznata je većina kandidata za najvišu poziciju u državi – člana Predsjedništva BiH. Imena uglavnom od ranije poznata građanima. Uglavnom dugogodišnji političari i visoki dužnosnici stranaka kojima pripadaju.

Tek poneko novo lice. Imena još nisu obznanili SBB, HDZ i SNSD. No, javnost odavno naslućuje o kome je riječ, javlja N1.

Šefik Džaferović je kandidat SDA za Predsjedništvo BiH. Član je stranke od ’93. godine. Proteklih 16 godina zastupnik u Zastupničkom domu BiH. Aktualni je potpredsjednik stranke. “To predstavlja veliku obvezu i veliku odgovornost, nije jednostavno i lako biti kandidat ovako velike političke stranke. Mi računamo na to da ćemo realizirati sve svoje političke ciljeve”, kazao je Šefik Džaferović.

Senad Šepić je mogući kandidat Nezavisnog bloka za Predsjedništvo BiH. “Mi još uvijek nismo formalno donijeli te odluke, imamo razgovore to će na kraju najvjerojatnije biti tako”, istakao je Senad Šepić, mogući kandidat NB za Predsjedništvo BiH.

Dugo je trajao i proces odabira SDP-ovog kandidata. Više od 26 tisuća i 700 glasova osvojio je Denis Bećirović. “Odlučno i s ponosom prihvaćam kandidaturu za člana Predsjedništva BiH …..”, naglasio je Denis Bećirović, kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH.

Svog kandidata nije obznanila SBB. Kažu, i oni ispituju glas terena. Na općim izborima 2010. i 2014. kandidat ove stranke bio je njen predsjednik – Fahrudin Radončić. “Prije dva tjedna Predsjedništvo SBB je donijelo odluku da će naših 70 tisuća članova ravnopravno sudjelovati u predlaganju svih kandidata za sve razine vlasti”, kazao je Damir Arnaut, član Predsjedništva SBB.

Željko Komšić, lider DF-a, među prvima je objavio kandidaturu, za člana Predsjedništva iz reda Hrvata. Ako dobije podršku birača, to bi mu u ovoj instituciji bio treći mandat. Član je postao 2006. i 2010. kandidirala ga je SDP. Nakon osnivanja DF-a 2014. osvaja mandat u Zastupničkom domu BiH.

HDZ BiH još službeno nije objavio ime kandidata. No, kao i na prethodinim izborima to bi trebao biti Dragan Čović.

Prvi put i Naša stranka ima kandidata. Boriša Falatar – ekonomist s međunarodnim iskustvom. Prvi put u bh. političkim krugovima.

Aktualni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, ispred Saveza za promjene, ponovno će se u listopadu boriti za istu poziciju. “Tko god bude u Predsjedništvu BiH iz Federacije mora znati da će Srpska, imati člana Predsjedništva koji će čvrsto braniti interese Republike Srpske i nijednog trenutka neće ugroziti njezinu poziciju, a koji će se truditi da pravi kompromise”, poručio je Ivanić.

Glavni odbor SNSD-a danas bi trebao hoće li protukandidat Ivaniću biti, kako se ranije govorilo Milorad Dodik ili ipak netko drugi, javlja N1.