Zdravku Mamiću šest i pol godina zatvora!

3506

Na Županijskom sudu u Osijeku Zdravko Mamić je skupa s drugima osuđen da je iz Gradskoga nogometnoga kluba Dinamo izvukao 116 milijuna kuna putem transfera hrvatskih reprezentativaca Luke Modrića i Dejana Lovrena te oštetio državni proračun za 12,2 milijuna kuna neobračunatog poreza.

Uz Mamića su za krađu iz Dinama osuđeni njegov brat Zoran, direktor Hrvatskoga nogometnoga saveza i bivši direktor Dinama Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar.

Zdravko Mamić je osuđen ukupno na 6 i pol godina zatvora, Zoran Mamić na 4 godine i 11 mjeseci, Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca, a Damir Vrbanović na tri godine.

Zdravko Mamić za 2. točku optužnice dobio je nepravomoćno tri godine, za 4. točku optužnice četiri godine zatvora. Sud mu je zatvorsku kaznu objedinio u ukupno šest godina i šest mjeseci zatvora.

Svim osuđenima sudac je naložio da vrate protupravno stečenu imovinu pod prijetnjom ovrhe. Petnaest dana po pravomoćnosti presude Zdravko Mamić Republici Hrvatskoj mora predati nekretnine, garažu, šumu.

Nijedan okrivljenik nije se pojavio na izricanju presude.

Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su po dijelu prve točke optužnice. Sudac je u čitanju presude rekao da je poreznik Milan Pernar kriv jer je uzeo mito da bi umanjio iznos poreza koji Zoran Mamić mora platiti državi, a sukladno tome Zoran Mamić je kriv jer mu je dao mito.

Po drugoj točki optužnice svi optuženi su proglašeni krivima.

Sudac je rekao da je Lovrenu neosnovano isplaćeno 50 posto obeštećenja od transfera u Lyon! Sudac je naveo da je Lovren naknadno potpisao aneks ugovorakojim ima pravo na novac od Dinama. Kasnije je novac s Lovrenova računa proslijedio na račun Zorana Mamića koji je sa svoga računa dio novca zadržao sebi, a dio uplatio na račun Dinama. Oštetili su Dinamo za 35 milijuna kuna i sebi pribavili znatnu financijsku korist.

Također, svi optuženi proglašeni su krivima i po trećoj točki optužnice.

Sudac je naveo da ni Luka Modrić nije imao pravo na 50 posto transfera te da je Modrić potpisao da nema nikakvih potraživanja prema Dinamu, a naknadno je neosnovano dobio novac naknadnim aneksom ugovora.

Ukupno zatvora:

Milan Pernar: 4 godine i 2 mjeseca
Zdravko Mamić: 6 godina i šest mjeseci
Zoran Mamić: 4 godine i 11 mjeseci
Damir Vrbanović: 3 godine

Podsjetimo, Zdravko Mamić dan uoči izricanja presude stigao je u Međugorje u BiH, a u slučaju osuđujuće presude, pravosudna će tijela u BiH Mamića privesti na obavijesni razgovor i zadržati kratko vrijeme, ali ga neće izručiti Hrvatskoj. Mamić bi bio uhićen ukoliko bi pokušao prijeći granični prijelaz.