Neretva nije zdrava za kupanje

5230

Hercegovinom će uskoro početi vladati ljetne temeprature, a građani će spas od vrućina tražiti po lokalnim kupalištima ili na moru. Analize vode koje je nedavno radila Agencija za vodno poručje Jadranskog mora pokazale su kako je more mnogo bolja opcija od, primjerice, odlaska na neko od kupališta na Neretvi.

Posljednje analize kvalitete morske vode u Neumu pokazale su prisutnost ukupnog broja bakterija u iznosu 180/100 ml, što nije opasno za kupače.

”Prema smjernici EU o vodama za kupanje, dobra ocjena pojedinačnog uzroka daje se ako su vrijednosti za crijevne enterokoke ispod 400 cfu/100 ml i Escherichiju coli ispod 1000 cfu/100 ml, dok se ukupna ocjena stanja voda za kupanje daje nakon obrade svih sezonskih uzoraka”, rekli su za Večernji list iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

I dok je voda u Neumu dobila prolaznu ocjenu, to se može reći za brojna kupališta na Neretvi. Jedno do mjesta gdje je prisutna najveća koncentracija crijevnih enterokoka je u Baćevićima. Nalaz je pokazao koncentraciju 1900/100, odnosno gotovo pet puta veću od dopuštene. Naravno, kupanje na toj lokaciji nije preporučeno. Slična je situacija i na dijelu Neretve koji protječe kroz Mostar, a razlog tomu su brojni kanalizacijski ispusti u tu rijeku. I problem nije samo u Mostaru. Nalazi su pokazali kako je u Neretvi kod Konjica koncentracija 1500/100. Znači, malo manja nego u Baćevićima, ali i dalje nekoliko puta veća od dopuštene.

Ipak, rezultati analiza potvrdili su kako nisu svi dijelovi Neretve onečišćeni. U mjestima Raštani kod Mostara ili Žitomislići južno od Mostara nalaz je pokazao kako je voda ipak dovoljno kvalitetna za kupanje. U Žitomisllićima je zabilježena koncetracija crijevnih enterokoka 300/100. Znači vrijednost je blizu godnje granice, ali je, ipak, tehnički voda dobila prolaznu ocjenu. U Raštanima je zabilježeno samo 40/100, što je jedan od najmanjih nalaza u ovoj analizi te je voda i više nego dobra za kupače.

Analize su pokazale kako je i voda na Boračkom jezeru dovoljno kvalitetna za kupače, te kako bakterije nisu prijetnja na toj lokaciji.

”Detaljan prikaz stanja vodnih tijela na vodnom području Jadranskog mora, kako kroz rezultate kontrole tako i kroz analize prisutnih pritisaka od raznih zagađivača, dan je kroz ‘Plan upravljanja vodama za vodno područje Jadranskog mora u FBIH’ i ‘ Karakterizacijsko izvješće’ te se može naći na našoj internetskoj stranici”, zaključili su za Večernji list iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora. Uzorci voda uskoro bi trebali biti ponovno analizirani.

U pravilu, zagađenja su veća tijekom ljetnih mjeseci zbog pada vodostaja i slabijeg protoka vode. I liječnici su upozorili na nužnost izbjegavanja kupanja na mjestima gdje je potvrđena visoka koncentracija bakterija opasnih za zdravlje čovjeka.

Nažalost, mnogi kupači oglušuju se na ta upozorenja, a što za posljedicu ima širenja zaraze, a nerijetko se događa da zaražene osobe zbog komplikacija budu i hospitalizirane. Očekuje se kako će Agencija u roku od nekoliko tjedana objaviti nove rezultate analize voda, a o čemu će javnost biti informirana.

Očekuje se kako će stanje biti znatno poboljšano nakon što u rad bude poštani mostarski kolektor. Bilo je očekivano kako će to već biti učinjeno, ali, nažalost, postrojenje je još u fazi mirovanja. Neretva će biti znatno čišća onda kada se više u nju ne budu izlijevale nepročišćene fekalne vode, što je sada slučaj, piše Večernji list.