Čapljinci u ogromnom strahu zbog velikog broja migranata

5749
Ilustracija

Sukob u kojemu je korišteno hladno oruje, provala u trgovinu ,krađe, uništavanje imovine okolnih stanovnika, samo su neka od kaznenih djela koja su u proteklom razdoblju počinili migranti smješteni u Salakovac kod Mostara.

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, posljednja prijava građana odnosi se na uništavanje imovine. Naime, stanovnik Bijelog polja prijavio je kako nepoznate osobe tamnije puti, najvjerojatnije migranti iz IPC Salakovac, uništavaju i beru povrće u vrtu njegove susjede.

Također, posljednjih dana zabiljećen je veći broj prijava o kretanju ilegalnih migranata na području Policijske uprave Čapljina.

Mještani Gabela Polja potvrdili su kako posljednjih dana viđaju sve veći broj migranata koji se kreću oko njihovih kuća.

”Strah nas je, zaključavamo se u kuće, hodaju u svako doba dana, ujutro, navečer”, kažu mještani ovog naselja uz samu granicu sa RH.

Problem koji policija ima sa migrantima je činjenica kako većina njih nema odgovarajuće dokumente.

”Ako netko od migranata počini kazneno djelo procedura je duga jer najvećih broj njih nema nikakve dokumente. Teško je uopće utvrditi kako se zovu”, govori izvor Večernjeg lista iz policije.

Jedan od takvih primjera su i sudionici sukova u kojem je korišteno hladno oružje. Ni jedan od njih nije imao valjane dokumente.Trenutačno su na slobodi, a postupak vodi županijsko Tužiteljstvo.

Edin Denjo, direktor izbjegličkog centra Salakovac, kaže kako je do sada u taj centar stiglo oko 450 migranata, međutim, trenutačno ih je u centru 190, s tim da je u dolasku njih 13. Denjo navodi kako je uglavnom riječi o obiteljia, odnosno ranjivim kategorijama.

”Stav ministarstva je takav da se u Salakovac šalju uglavnom ranjive kategorije, odnosno obitelji s djecom. Jako malo nam dolazi samaca”, kaže Denjo.

Inače, prema službenim podacima nadležnih institucija u BIH je do sada ušlo više od 6.500 migranata. U ovu zemlju u sve većem broju počinju dolaziti migranti iz Pakistana, Afganistana, Sirije, Iraka te država sjeverne Afrike. Iz Azije se do BiH, prema svjedočenjima migranata iz Pakistana i Afganistana, putuje i dvije godine, pri čemu se krijumčarima daju velike svote novca.

Migranti granicu između BIH i Crne Gore prelaze na više lokacija, nakon čega se upućuju u unutrašnjost, u Sarajevo i prema krajnjem zapadu zemlje – do Velike Kladuše i granice s Hrvatskom.

Procjenjuje se kako nvom balkanskom rutom vše od 50.000 ilegalnih migranata želi ući u BIH.