FOTO | Pogledajte kako izgleda novi park kod Srednje škole

5896

Radovi na revitalizaciji Gradskog parka ili, kako to Čapljinci obično kažu, parka kod Srednje škole došli su do samog kraja.

U parku su već postavljene klupe i korpe za otpatke, kao i rasvjeta, nasuta je zemlja i čeka se sijanje trave. Pored toga, izgrađene su i potpuno nove staze za šetnju kroz park. Za građane park, koji je ranije bio prošireno dvorište Srednje škole, biti će otvoren s dvije strane.

U tijeku je instaliranje opreme za fontanu u središtu parka, koja je osmišljena na dvjema razinama s mlaznicama različitih visina i osvjetljenjem u LED tehnici, što bi središnjem dijelu parka trebalo dati izražajni vizualni efekt.

U završnoj fazi su i hortikulturni radovi na postavljanju cijevi i sustava za navodnjavanje novih zelenih površina te će završetkom tih i radova na sadnji novih stabala park zasjati u punom sjaju.

Ako je ranije park bio praktično dvorište Srednje škole, te OŠ „Čapljina“, zahvaljujući postavljenoj ogradi park će sada biti otvoren prema gradu. S obzirom da park ima zaštitnu ogradu, bit će pogodan za zabavu najmlađih Čapljinaca pa se, sukladno tome, pravi igralište za djecu s igračkama i kreativnom gumenom podlogom, koja će povećati sigurnost djece prilikom eventualnog, pada.

Kad je raslinje u pitanju, park će biti spoj starog i novog. Naime, tijekom rekonstrukcije uspio se sačuvati dio stabala starih sedamdesetak godina. Među tim stablima posebno mjesto zauzima kamforovac ili cimetovac, koje u prirodi raste u dolini rijeke Jangtse u Kini, pa Tajvanu i Vjetnamu. To je trenutačno možda i jedni primjerak te vrste u BiH, koji najbliže srodnike ima u Trstenom kod Dubrovnika, ostali su isto tako vremešni – crnika, lagestremije, palma… Dio drveća koji nije preživio revitalizaciju parka bit će zamijenjen novim, za očekivati je isto tako jedinstvenim vrstama.

U proračunu općine Čapljina za revitalizaciju parka predviđeno je 220.000 KM.