VIDEO | Čapljinci sve više putuju vlakom; kartu možete kupiti i online!

2922

Zanimljiva obavijest stoji na ulazu u zgradu Željezničkog kolodvora u Čapljini: “Cijenjeni putnici, zbog velikog zanimanja za putovanje bh. vlakovima, molimo da, ako ste u mogućnosti, kupnju karata i rezervaciju izvršite ranije”.

Odgovorni objašnjavaju kako putnici obično dolaze desetak do 15 minuta prije putovanja pa onda ne uspijevaju nabaviti karte do vremena polaska vlaka koji, čekajući putnike, kasni.

Kako se to ne bi događalo, postavljena je obavijest koja upozorava da se kolodvorske formalnosti obave pravodobno. Putnika je, očito, sve više, a putovanja vlakom postala su kao nekada – “in”.

Mora se priznati kako se mijenjaju i same željeznice, od doskora tromog mastadonta prihvatile su izazove rasta, pa je tako od 6. rujna u optjecaju online prodaja karata, obavijestili su iz Željeznica FBiH.

Online prodaja karata dostupna je na kolodvorima u Čapljini, Mostaru, Hadžićima, Sarajevu, Podlugovima, Kaknju, Zenici, Maglaju, Zavidovićima, Bihaću, Cazin Srbljanima, Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Otoci te Tuzli i Lukavcu.

Karta se može preuzeti na šalteru blagajne polaznog kolodvora najkasnije deset minuta prije polaska vlaka. Prigodom preuzimanja karte potrebno je predočiti identifikacijski dokument.

Ovaj potez Željeznica uklapa se u sve popularnija putovanja vlakom, čemu je svakako doprinijela i modernizacija putničkih vlakova, odnosno nabava novih garnitura. Za očekivati je da će upozorenje i online prodaja dokinuti praksu kašnjenja.

U prilog popularnosti putovanja željeznicom govori i statistika. Tako su Željeznice Federacije BiH u 2017. godini prevezle 355.000 putnika, što je za čak 97.000 putnika više nego u 2016., kada ih je prevezeno samo 258.000. Trend je nastavljen i u tekućoj godini.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u željezničkom putničkom prijevozu u drugom tromjesečju 2018. prevezeno je 104.647 putnika, čak 44,1 posto više nego u istom razdoblju lani. Još brže su rasli ostvareni putnički kilometri, i to za 102 posto.

Na čapljinskom željezničkom kolodvoru ipak je znatno manje putnika nego u prethodna četiri mjeseca.

 

Naime, od 1. rujna na relaciji Sarajevo – Čapljina – Sarajevo ne prometuje redoviti sezonski putnički vlak koji je prometovao tijekom pune turističke sezone od 15. lipnja do 31. kolovoza. Putnicima na relaciji Čapljina – Sarajevo za putovanja ostaju dva para vlakova.

Polazak jutarnjeg vlaka iz Čapljine je u 6.16 sati, a dolazak u Sarajevo u 8.41. Poslijepodnevni vlak iz Čapljine polazi u 16.35 sati, dolazak u Sarajevo je u 18.56. Iz Sarajeva jutarnji vlak za Čapljinu kreće u 7.07, dolazak u Čapljinu je u 9.29, dok popodnevni vlak polazi u 16.50, a dolazak u Čapljinu je u 19.14.