FOTO | U Dračevu blagoslovljen spomenik hrvatskim braniteljima

3609

U Kapelici mjesnog groblja u Dračevu služena je misa nakon koje je uslijedio blagoslov novoizgrađenog spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s područja Dračeva.

”Gledajući u ovaj spomenik u sjećanje nam dolaze naši dragi, kako svi stradali iz Dračeva u oba svjetska rata i poraća, tako i naši heroji Doovinskoga rata. U ovaj tvrdi kamen zlatnim slovima su upisana imena: Mile Bulum, Vidoje Bulum, Boro Smoličić, Miljenko Pažin, Ante Prnjić, Zoran Šuman, Martin Marković, Ivica Bunoza”, pročitano je na početku svečanosti.

Na početku blagoslova župnik Župe Dračevo don Vinko Raguž se osvrnuo na sami početak izgradnje spomenika.

”Na sastanku s načelnikom općine Čapljina prezentirana je ideja o izgradnji spomenika. Načelnik Vidić je pozdravio ovaj projekt i uplatio nam 11.300,00 KM, kako su počeli problemi s ostalim izvorima financiranja, na novi zahtjev općina nam je uplatila još 3.000,00 KM. Ostatak u iznosu od 4.400,00 KM podmirio je Vlatko Rajič. Zahvaljujem općini i načelniku Vidiću i gospodinu Vlatku jer bez njih ovo ne bi bilo napravljeno. Ovom prilikom Vlatku se javno ispričavam što je doživio neugodnosti pomažući svom selu. Dolazili su mi i žalili se zašto nema popisa poginulih iz Drugog svjetskog rata, ja sam im rekao, a evo i sada ponavljam, kada se složi istinit popis ja ću se osobno potruditi oko te ploče. Ali ponavljam samo istinit popis jer jedino nas istina i zajedništvo mogu osloboditi”, kazao je don Raguž.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast braniteljima koji su u I. i II. Svjetskom ratu, Domovinskom ratu i poraću svoje živote dali za našu slobodu.

Vijence i svijeće su položili članovi obitelji poginulih branitelja te izaslanstvo općine Čapljina predvođeno načelnikom dr. Smiljanom Vidićem i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić u svom je govoru kazao: ”Na poseban način želim pozdraviti obitelji poginulih branitelja kao vas iz Dračeva tako i obitelji branitelja i cijele Općine. Pozdrav također i svim braniteljima koji su bili pripadnici Dračevske satnije koja je djelovala kroz Drugu bojnu prve brigade HVO-a.

Danas, vjerujem da svi dijelimo nekako podijeljene osjećaje, to je nekako i normalno, osjećaj tuge, sjete ali i osjećaj neke vrste zadovoljstva. Tuge za našim poginulim braniteljima, tuge jer nisu danas s nama a neke vrste zadovoljstva što smo im se barem na ovaj način malo odužili. Njihova žrtva je bila žrtva mnogih Hrvata kroz cijelu povijest , stalno nekakva borba za slobodom, za obranom svoga doma, za jednakopravnost.

Nažalost, u BiH to još uvijek traje, još uvijek traje naša borba za jednakopravnost. Mi smo u BiH najmalobrojniji narod i nekima je to dovoljan razlog da nam oduzmu stečena prava i da nas polako svedu na razinu nacionalne manjine.

Ali vjerujte da se mi možemo obraniti, kako? Veoma jednostavno, trebamo gajiti duh zajedništva, jedinstva, odgovornosti prema sebi, prema svome narodu i svojoj Domovini. Zato ako budemo gajili zajedništvo, jedinstvo, ako budemo odgovorni prema svome Dračevu, svojoj Općini, svome narodu i Domovini sigurno ćemo ostvariti svoje ciljeve”.