Troja i dalje živi u Gabeli gdje se pije čak i Trojansko pivo

2028

Kad nema Pricea mogu i Gabeljani, stječe se dojam u drevnoj Gabeli na jugu Hercegovine. Naime, Roberto Salinas Price, meksički filolog i hotelijer, rodonačelnik teorije o Troji u Gabeli kod Čapljine, umro je prije nešto više od šest godina.

Dok je on pišući knjige svijetom promovirao teoriju o Troji u Gabeli, sami Gabeljani su bili suzdržani.

Sada nema Pricea, ali u Gabeli ima pjevačka skupina Trojani, Turističko društvo “Troja” pa Trojansko pivo, dok je trojanski konj obvezan dio scenografije mlađih Gabeljana na karnevalima.

Vraćaju li se Gabeljani Priceu i Troji, pitamo Vidana Krvavca, predsjednika MZ Gabela.

“Kad vidite trojanskog konja, prva asocijacija su Gabela i Troja. To je naše obilježje, htjeli smo oživjeti teoriju da je Troja u Gabeli. Skupila se dobra ekipa nas mlađih, desetak – petnaest dana pomalo se družili i radili te je na kraju lijepo ispalo”, odgovara nam.

Da je Troja još prisutna među Gabeljanima potvrđuje i Zoran Arapović, predsjednik mjesnog KUD-a Drijeva, što je stari naziv za Gabelu.

”Mi ćemo Priceu vjerovati, dok netko ne dokaže da nije u pravu! Što se tiče samog lokaliteta, mjesna zajednica i HKUD Drijeva nisu u stanju to sve čistiti, velik je prostor, trebalo bi dosta sredstava, u tome bi trebale sudjelovati malo veće ustanove kao što su zavodi za zaštitu spomeničke baštine, turističke zajednice… Trebalo bi obaviti istraživanje. Sigurno će se naći nešto, u to nema sumnje, pa bi se onda mogla proširiti turistička ponuda, koja bi dovela turiste. Za sada, mi se možemo baviti čisto površinskim održavanjem da ima neki pristup, bar ovom središnjim dijelu”, kaže Arapović.

Ne slučajno, stiglo je i trojansko pivo, a o povodu za naziv tog kraft piva Mario Ćorić, mladi proizvođač, kaže: “S kuhanjem piva počeo sam 2016. godine. Nisam puno dvojio oko naziva, tu je Priceova teorija, a i u staroj Grčkoj su i onako voljeli i trošili pivo. Imali su i pet bogova piva, tako da postoji i ta povezanost.”

Podsjetimo, Price je u Homerovoj slijepoj publici utvrdio da mitska Troja nije u Maloj Aziji, nego u Hercegovini, tj. u Gabeli. Na tome se zasad stalo.