Evo zašto trebate jesti mandarine svaki dan

2363

Svaka sezona sa sobom nam donosi različito ukusno voće i povrće, a kad je riječ o jesenskim mjesecima kraljice voća zasigurno su mandarine.

Nama je jako teško zamisliti jesen i zimu bez mandarina pa ti donosimo šest razloga zašto ih treba jesti češće, ma svaki dan, piše 24sata.hr.

1. Jačaju imunitet
Bogate vitaminom C, mandarine su idealna namirnica za jačanje imuniteta. Naime, ovo ukusno voće zadovoljava trećinu dnevnih potreba za tim vitaminom, a dobro je poznato da nam je upravo on prijeko potreban u borbi protiv sezonskih bolesti.

2. Otapaju višak kilograma
Da, istina je! Mandarine su niskokalorična namirnica koja je preporučljiva za konzumaciju ako ste na posebnom prehrambenom režimu i želite izgubiti neželjene kilograme. Osim što imaju vrlo malo kalorija, odličan su saveznik za ubrzavanje metabolizma, pomažu u topljenju masnih naslaga s trbuha i uravnotežuju razinu šećera u krvi.

3. Snižavaju loš kolesterol
Prema istraživanju objavljenom u časopisu Diabetes, koža mandarina sadrži hranjive spojeve koji učinkovito snižavaju “loš kolesterol”.

4. Ubrzavaju probavu
Mnogi ljudi najčešće skidaju bijelu ovojnicu mandarine jer smatraju da ona nije primjerena za jelo – i pritom griješe. Ovojnica je puna vlakana koji ubrzavaju uspavanu probavu.

5. Čuvaju srce
Konzumacija mandarina posebno je preporučljiva za osobe koje imaju problema sa srcem i krvnim žilama. Ovo sočno voće sadrži puno kalija, snižava krvni tlak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava. Isto tako, sprječava nakupljanje kolesterola na stijenkama arterije.

6. Popravljaju raspoloženje
Vjerovali ili ne, mandarine zaista mogu popraviti raspoloženje. Prema istraživanju provedenom u klinici Majo, miris mandarine učinkovito pomaže kod depresije, stresa i tjeskobe pa ih obavezno uvrsti u svoj dnevni jelovnik.