U Čapljini započela sezona lova

1629

U lovištu “Čapljina” započeo je lov pogonom i prigonom na dlakavu divljač, doznali smo u Lovačkom društvu “Galeb”.

Lovni dani su isključivo nedjelja i državni praznici.

Iz lovačkog društva ističu da se lov može vršiti samo u organiziranim lovačkim skupinama, a svaki lovac i grupovođa moraju imati – dozvolu za lov na krupnu divljač ili lovnu kartu za sitnu divljač, koja mora biti uredno popunjena, a po završetku lova moraju popuniti obrazac evidencije o izvršenju lova.

Dalje, lovci moraju posjedovati lovačke iskaznice s markicom za novu lovnu sezonu, dozvolu za nošenje, te oružni list za lovačko oružje, koje koriste u lovu, certifikat za psa, te poštivati kodeks odijevanja, što podrazumijeva vidljiv reflektirajući dio opreme.

U slučaju nepridržavanja navedenih propisa, slijede sankcije. Kontrole će tijekom lovne sezone, vršiti županijska i federalna inspekcija.

Treba istaknuti da je u lovištu “Čapljina” i dalje zabranjen lov srneće divljači, zatim jarebice kamenjarke, jarebice poljke, koke fazana, te divljači koja se nalazi na tzv. crvenoj listi – ugrožene vrste, a to su – vidra, ris, vjeverica, čaplja, roda, labud, sup-lešinar, orlovi, škanjci, eje, sokolovi, jastrebovi, sove, vranci itd.