Nove cijene polaganja vozačkih ispita – 1.633 KM za B kategoriju!

3232

Nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače uskoro će se naći na stolu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon čega se očekuje stupanje na snagu novih cijena polaganja vozačkih ispita.

Novi cjenovnik trebao bi se primjenjivati od 2019. godine, a donijet će za nekoliko stotina maraka skuplje polaganje vozačkih ispita, piše Klix.ba.

Prema odluci koja je upućena Vijeću ministara BiH, a koju je Klix dobio na uvid iz Ministarstva prometa i veza BiH, jedinstveni minimalni proračunski elementi vrijednosti nastavnog sata za osposobljavanje kandidata za vozača iz poznavanja propisa o sigurnosti prometa na cestama za vozače svih kategorija i potkategorija iznose sedam KM.

“Jedinstveni minimalni proračunski elementi vrijednosti sata osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila iz upravljanja motornim vozilom za B kategoriju vozila ukupno iznose 30,50 KM”, navodi se u odluci.

Minimalna cijena nastavnog sata za A1 i A kategoriju je 36,60 KM, za BE kategoriju 35 KM, za C1 i C1E potkategorije 49,00 KM, za C i CE kategoriju te D1 potkategoriju 61 KM te za D i DE kategoriju 91,50 KM. Prema Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o osposobljavanju za vozača motornih vozila, koji je ranije izrađen, utvrđeno je trajanje satova teorije i vožnje prilikom polaganja vozačkog ispita.

Tako je navedeno da osposobljavanje iz poznavanja propisa o sigurnosti prometa na cestama za kategoriju B traje 28 nastavnih sati ili za potkategoriju C1 i kategoriju C 32 nastavna sata.

Kada je riječ o satima vožnje, osposobljavanje kandidata za A1 i B1 kategoriju traje 20 nastavnih sati, za A kategoriju 25 sata te za B kategoriju 35 satova. Polaganje vožnje za kategoriju C1, ukoliko kandidat ima položen ispit iz B kategorije, traje 12 sati, isti je slučaj i za potkategoriju D1.

Uzimajući u obzir propisano trajanje satova teorije i vožnje te minimalne cijene satova, minimalni troškovi polaganja vozačkog ispita za B kategoriju iznosit će 1.263 KM. Kada na ove troškove dodamo polaganje prve pomoći koje košta 110 KM, liječničko uvjerenje od 50 KM, testove koji iznose 140 KM i izlazak na testiranje od 70 KM, ukupna cijena polaganja vozačkog ispita iz B kategorije u BiH će iznositi otprilike 1.633 KM, ovisno od autoškole. Za polaganje vozačkog ispita u FBiH kandidati danas moraju izdvojiti blizu 1.150 KM, dok su u RS-u cijene dosta niže.

Iz državnog Ministarstva prometa i veza govore kako su svi organi za obrazovanje podržali odluku o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače, osim Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Kako doznaje Klix, autoškole će imati dužnost usvojiti minimalnu cijenu nastavnog sata u roku od 90 dana od stupanja na snagu ove odluke. Podsjećamo, povećanje cijena vozačkih ispita tražila je Asocijacija autoškola BiH u namjeri da zaštiti najnižu cijenu jednog sata kao osnove za oporezivanje. Godinama je bila zaštićena cijena od 20 KM po satu, ali zbog slabe kontrole autoškola koje ne plaćaju porez, cijene su pale i na 10-15 KM po satu.

Nove cijene polaganja vozačkih ispita prema kategoriji vozila uz troškove prve pomoći, liječničkog uvjerenja i testova:

A kategorija – 1.480 KM

B kategorija – 1.633 KM

C kategorija (ukoliko kandidat ima položen ispit iz A ili B kategorije)- 1.660 KM

D kategorija (ukoliko kandidat ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje dvije godine)- 2.650KM