FOTO | Održan komemorativni skup u spomen na zapovjednika Božana Šimovića i stradale hrvatske branitelje

1773

Povodom obilježavanja 26. obljetnice pogibije zapovjednika Božana Šimovića, legendarnog zapovjednika HVO-a, te u znak zahvalnosti svim hrvatskim vitezovima u Zvirovićima je služena Sveta misa.

Cvijeće i svijeće, prije početka Svete mise, na spomen Križu, položili su: izaslanstvo HNS-a, općine Čapljina predvođeno načelnikom dr. Smiljanom Vidićem i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruga P.P.N. ”Ludvig Pavlović”, načelnici općina Stolac i Čitluk s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, strane nevladine organizacije sa sjedištem u Zvirovićima ”Regina della Pace” i ”Nuovi Orizzonti”, MZ Zvirovići, MZ Prćavci, djeca i učitelji OŠ Vladimira Pavlovića, područne škole Zvirovići i Prćavci, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH.

Na današnji dan nakon 26 godina pogibije zapovjednika Božana Šimovića, prisjećamo se s posebnim poštovanjem i devet hrvatskih vitezova poginulih u Domovinskom ratu, iz naše župe, kao i 77 žrtava II. Svjetskog rata i poraća MZ Zvirovići i Prćavci.

Nakon polaganja vijenaca kod spomen križa služena je Sveta Misa u crkvi sv. Ane, za sve branitelje koji su svoj život za domovinu dali u Drugom svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu.

Na kraju je, u mjesnom groblju svetog Ivana u Zvirovićima, položeno cvijeće na grob Božana Šimovića.

Organizatori skupa odavanja počasti poginulim braniteljima u Zvirovićima bili su Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Čapljina i Mjesna zajednica Zvirovići/Prćavci, a pokrovitelj ove manifestacije je općina Čapljina – općinski načelnik.