Svaka treća mandarina ostat će neubrana

728
Prve mandarine u Čapljini (Foto: Dušan Musa | Radiopostaja Čapljina)

Iako je iza domaćih voćara odličan urod mandarina (60.000 tona) i jabuka (80.000 tona), čak će 30 posto tog voća propasti jer će ostati neubrano zbog dugogodišnjih problema koje voćari imaju u branju i prodaji.

Te alarmantne podatke potvrdili su nam jučer Neven Mataga, predstavnik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) iz doline Neretve, i Stjepan Zorić, zamjenik predsjednika Hrvatske voćarske zajednice iz Slavonije i Baranje.

”Kakvo je stanje? Jadno, ovakav jad nitko ne pamti. Trebate doći ovdje i vidjeti kako se sve žuti između stabala mandarina koje padaju s drveća jer ih se zbog niske otkupne cijene ne isplati brati. Zbog toplog vremena mnoge sorte su dozrele ranije, a kako se mandarine ne mogu dugo skladištiti ili čuvati u hladnjačama, trune velik dio uroda”, kaže Mataga.

Na tržište su stigle i prve klementine koje su sitne zbog suše, a kad se one pojave, pada zanimanje za mandarine pa je i cijena niža od trenutačnih u otkupu od 1,5 kuna. Za pohvalu je, kaže, što im je Grad Zagreb ustupio 25 štandova na devet lokacija, ali proizvođači imaju i troškove transporta, pakiranja i radnika koje plaćaju na štandovima pa je i tamo cijena mandarina gotovo kao u dućanima.

Mataga kaže da se dio neretvanskih voćara pokušava spasiti proizvodnjom sokova i džemova, a svi se nadaju da će im pomoći Ministarstvo poljoprivrede jer tržni su viškovi dijelom veliki i zbog ruskog embarga.

”Hrvatska je dobivala potpore iz EU za zbrinjavanje tržišnog viška mandarina zbog ruskih sankcija. Nažalost, od ove godine te mjere više nema i oko 6000 tona mandarina bit će tržišni višak za koji bi bilo dobro da država pokuša osigurati nacionalne potpore od oko 15 milijuna kuna kako bi višak završio u donacijama koje bi se dijelile domovima za stare, socijalnim ustanovama i humanitarnim organizacijama”, kaže Mataga.

Proizvođači jabuka koji su već dvaput prosvjedovali ispred trgovačkih lanaca zbog dampinških cijena i prodaje uvoznih jabuka nadaju se da će uspjeti plasirati dio uroda preko lokalne samouprave u ciljanom otkupu za škole, vrtiće, bolnice, vojarne, staračke domove…

Takav model preporučuje i Ministarstvo poljoprivrede pa je ministar Tolušić preporučio da se voćari udruže i javljaju na natječaje u kojima se traži kratki lanac nabave prikladan za lokalne proizvođače.

”Proizvođači nas svaki dan zovu očajni i pitaju što činiti s jabukama. Odustaju i od branja kupaca u voćnjacima jer im nestručnim branjem oni pričinjavaju štetu. Procjenjujemo da će zbog niskih cijena i nedostatka radne snage i hladnjača ostati neubrano čak 30 posto uroda, što je velika sramota”, kaže Stjepan Zorić, zamjenik predsjednika HVZ-a.

U razgovoru dodajemo da je uz sramotu u pitanju i velika šteta, i to dvostruka, jer država je ulagala novac kroz potpore za te voćnjake, a još će ostati zakinuta i za dio poreza koji bi dobila prodajom jabuka.

”Da, u pravu ste. Nedavno smo bili kod kolega u Austriji, gdje nam kažu da njihovim trgovcima ne pada na pamet prodavati uvozne jabuke dok ima domaćih. Vidjeli ste na prosvjedu kad smo spomenuli kako u zagrebačkim vrtićima djeca jedu francuske jabuke uvezene iz Njemačke. U Uredu koji ih naručuje kažu da je to posljedica slobodnog tržišta i konkurencije. U Austriji to zovu pravim imenom – damping”, kaže Zorić.