FOTO | Čapljinski agronom Danko Bradvica proizvodi sokove i likere od mente

3646

Danko Bradvica je 26-godišnji čapljinski diplomirani agronom, koji potiče razvoj ruralnog turizma i proizvodi sokove i likere od mente.

Sadnjom mente bavi se već tri godine i od nje pravi sokove, čajeve i likere. Menta pomaže kod upala i infekcija, probave, astme i alergija, smanjuje stres i nesanicu, poboljšava imunitet te uklanja bolesti desni. Pomaže trudnicama kod jutarnjih mučnina i bogata je A, B i C vitaminima.

”Rijetko tko se u Bosni i Hercegovini bavi proizvodnjom mente, iako je ona veoma zdrava. Za vrijeme ljetnih vrućina, bolje je konzumirati prirodni sok od mente, koji je osvježavajući, umjesto prerađenih sokova”, naglašava Danko Bradvica.

Ovaj agronom potiče i razvoj ruralnog turizma. Zajedno sa obitelji zasnovao je Agroturizam Gabela, gdje svatko može uživati u autohtonim proizvodima.

Tu se mogu kušati domaći likeri i sokovi, začini i čajevi, koji su proizvedeni na prirodan način.

”Važno je poticati agroturizam, jer se radi o prirodi bez dodavanja štetnih stvari. Nužno je povremeno gradsku buku zamijeniti sa ruralnim okruženjem”, istaknuo je Bradvica.

Također, bavi se i sadnjom masline, koju suši za čajeve. Čaj od masline je zdrav, važan je za srčane bolesnike, pomaže kod želučanih tegoba i glavobolja.

Agronom Bradvica ističe kako je još u djetinjstvu želio baviti se poljoprivrednom proizvodnjom te ostati na zemlji, zbog čega je upisao srednju poljoprivrednu školu.

Nakon završene srednje poljoprivredne škole, započeo je studiranje agronomije na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilište u Mostaru.

”Stekao sam dosta novog znanja te sam proširio i povećao ranije stečeno znanje terenskom nastavom”, izjavio je Bradvica.

Danko Bradvica vjeruje kako je agronomija važna za Hercegovinu i općenito društvo, te želi steći što više znanja i iskustva.