FOTO/VIDEO | Čapljina: Obilježena obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana

2188

U ponedjeljak, 10. prosinca, u Čapljini je obilježena 18. obljetnica smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Tim povodom izaslanstvo općine Čapljina predvođeno načelnikom općine dr. Smiljanom Vidićem zajedno sa članovima i predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, položilo je cvijeće i zapalilo svijeću ispod spomen ploče dr. Franje Tuđmana, na čapljinskom mostu koji nosi njegovo ime.

”Od srmti našeg predsjednika mi se svake godine na današnji dan okupimo na mostu u Čapljini koji nosi njegovo ime i ispod spomen ploče položimo cvijeće i upalimo svijeću te na taj način odamo poštovanje prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu. Ovdje se iskupe ne samo predstavnici, nego i članovi svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa područja Čapljine i HNŽ ali i mnogi drugi građani koji dođu na ovaj dan na ovo mjesto i simbolično se sjete predsjednika Tuđmana”, rekao je za Čapljinski portal načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

”Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što”, bilo je temeljno načelo i životni put utemeljitelja suverene hrvatske države dr. Franje Tuđmana.

Pod Tuđmanovim vodstvom Hrvatska je postala neovisna država, oduprla se srbočetničkoj agresiji, oslobodila okupirana područja te ostvarila suverenitet na cijelom teritoriju.

Hrvatski građani povjerenje Tuđmanu iskazali su i na prvim neposrednim predsjedničkim izborima 1992. godine, a potom i na predsjedničkim izborima 1995. Drugi predsjednički mandat nije završio – umro je 10. prosinca 1999. godine.