Za branitelje u Čapljini 70 stanova, a za one u Sarajevu 1.406!

2579

Iz stambenog fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane i Vojske Federacije BiH nadležna povjerenstva FMO-a i Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH od 1997. godine do danas dodijelili su 2846 stanova, piše Večernji list BiH.

Najveći broj tih stanova, pokazuje informacija koju je načinila Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, dodijeljen je razvojačenim braniteljima i zaposlenicima nekadašnjeg FMO-a i Vojske FBiH.

Stanova koji su dodijeljeni tim korisnicima je 1840, a po brojnosti slijede obitelji poginulih branitelja, među kojima su 682 korisnika stanova iz stambenog fonda FMO-a. Ratni vojni invalidi dobili su 324 stana.

Očekivano, najveći broj dodijeljenih stanova je na području Sarajeva, čak 1.406, što je skoro polovina ukupnog broja stambenih jedinica koje su dodijeljene.

U Mostaru je dodijeljen 441, u Bihaću 393, a u Tuzli 327 stanova. Značajniji broj stanova razvojačenim braniteljima i zaposlenicima nekadašnjeg FMO-a i Vojske FBiH, obiteljima poginulih branitelja i ratnim vojnim invalidima dodijeljen je iz ovog stambenog fonda i u Travniku (87), Čapljini (70) i Zenici (38), a na popisu gradova u kojima je dodijeljen barem po jedan stan su Vitez, Visoko, Živinice, Novi Travnik, Sanski Most, Goražde, Donji Vakuf, Uskoplje, Čitluk, Široki Brijeg, Tomislavgrad, Konjic, Gračanica, Busovača, Neum i Kiseljak, u kojem su, primjerice, dodijeljena 24 stana iz ovog fonda.

Za najveći broj slučajeva nadležno povjerenstvo prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane izvršilo je obnovu ugovora o korištenju stana, a nadležni pravobranitelj ili Povjerenstvo za kontrolu zaključenih ili obnovljenih ugovora o korištenju stana izvršili su kontrolu zakonitosti obnovljenoga ugovora o korištenju stana.

– Zbog velike količine posla i činjenice da se raspravljanje o vojnim stanovima vrši na različitim razinama, pred različitim državnim tijelima, pred nadležnim parničnim sudovima, podaci kojima raspolažemo su “promjenjiva kategorija”. Vojno-stambeni fond se kroz odredbe domicilnih zakona razmatra još uvijek u velikom broju pred nadležnim upravnim tijelima i Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH poduzima sve pravne mjere i radnje radi zaštite imovine i imovinskih interesa Federacije BiH – ističu iz ove službe.

Dodaju da je praksa upravnih tijela u primjeni domicilnih zakona različita u identičnim slučajevima, tako da podaci kojima raspolažu nisu u skupini statičnih kategorija, nego se radi o podacima koji se svakodnevno mijenjaju.

Pogotovo iz razloga što postupci kod nadležnih tijela i sudova nerijetko traju u prosjeku od pet do šest godina, posebno gdje je, uz dvostupanjsku razinu odlučivanja, osigurana i revizija, kao i prizivni postupci pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH navodi i da je poduzela niz aktivnosti i dijelom osigurala dodjelu zamjenskih stanova osobama koje su iseljene iz vojnih stanova.