Čapljinac pao u velikoj akciji policije – presječen lanac krijumčarenja

6184

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv: Amira GUDŽEVIĆA, rođenog 1972. godine u Sarajevu, državljanina BiH; Fatime ČOLAKOVIĆ, rođene 1965. godine u Sarajevu, državljanke BiH; Milorada MEDANA, rođenog 1984. godine u Ljubinju, državljanina BiH; Boška VUKASOVIĆA, rođenog 1964. godine u Čapljini, državljanina BiH i R Hrvatske; Daliborka NOVOKMETA, rođenog 1973. godine u Ljubinju, državljanina BiH i Senada BEKRIĆA, rođenog 1968. godine u Doboju, državljanina BiH.

Optuženi u predmetu kodnog naziva „Pat“ se terete da su u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi, od 15. srpnja 2016. do 7. veljače 2018. godine, kao pripadnici grupe ljudi nezakonito nabavljali, prevozili, međusobno razmjenjivali, skladištili, prodavali i na druge načine stavljali u promet na teritoriji BiH akciznu robu – duhanske prerađevine koje nisu bile obilježene kontrolnim markicama.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su kao članovi organizirane grupe imali točno utvrđene zadatke u činjenju krivičnih djela usmjerenih ka nezakonitoj prodaji trošarinske robe.

U optužnici se navodi da su optuženi sudjelovali u krijumčarenju velikih količina cigareta i duhana s područja Crne Gore te su robu ilegalno distribuirali na crnom tržištu u BiH te skladištili i pripremali za krijumčarenje na područje Slovenije.

Tako optuženi su nanosili štetu proračunu i građanima BiH, a za sebe stjecali nezakonitu imovinsku korist.

Prilikom izvršenih pretresa pronađena je i privremeno oduzeta velika količina rezanog duhana, različitih vrsta cigareta bez trođarinskih markica, kao i mobilni telefoni.

Optuženima se stavlja na teret da su počinili kaznena djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela: nedozvoljeni promet trošarinskih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe i krijumčarenje iz člana.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.