Čapljinac Josip Šutalo u Dinamu: Ovo je ogroman iskorak za moju karijeru

4304

Dinamo je prošle jeseni potpisao profesionalne ugovore s nekoliko najtalentiranijih juniora, a jedan je od njih Josip Šutalo (18).

Stasiti Čapljinac odigrao je već i pet punih utakmica za Dinamo II u Drugoj HNL, a tih bi utakmica bilo i puno više da nije bio u kadru mladih momčadi koje su igrale juniorsku Ligu prvaka te Premier League International Cup.

– Ustvari sam igrao za četiri različite momčadi – dodajte tu i juniore – koje su vodila dva trenera. Jedan je Jovićević, a drugi Rukavina. Nasreću, to mi nije neki problem jer se u Dinamu kroz pogon naučiš igrati za više selekcije istovremeno i ta ti rutina postane velik adut, puno se lakše i brže adaptiraš – govori nam Josip, koji s Modrima sada ima važeći ugovor do 2023. godine.

– Kao dijete sam počeo igrati nogomet u Čapljini, potom sam otišao u Neretvu iz Metkovića i tamo me prije pet godina u utakmici s Dinamom zapazio Igor Gabrijelić, na čiji sam poziv stigao u Maksimir odmah nakon završene osnovne škole – prepričava mladi Šutalo svoje prve nogometne dane.

Bio je to pun pogodak, jer Josipov igrački uzlet bio je strelovit: zaigrao je odmah za U-15 selekciju, a sada je već U-19 reprezentativac. S tim da kvaliteta koju pokazuje igrajući u drugoligaškom društvu sugerira i skori ulazak u mladu reprezentaciju.

– Utakmice za Dinamo II ogroman su iskorak u mojoj karijeri, jer jedno je biti junior, a drugo zakoračiti na seniorske terene. U Drugoj ligi znam da me na svakoj utakmici čeka težak posao i neugodni napadači, posebno kada dođu oni najiskusniji, koji se služe svim i svačim ne bi li stekli prednost. Tih pet utakmica pravo su bogatstvo za mene.

O udarnoj momčadi Dinama još je rano razmišljati.

– Tek mi je 18, konkurencija je velika i znam da još puno toga moram proći da bih imao kvalitetu za Dinamove zahtjeve. Nasreću, nemam baš nikakvog razloga za žurbu jer u Dinamu II, ili u juniorskoj Ligi prvaka, imam itekako prostora za napredak. Moje je samo raditi i slušati, a Dinamo je već puno puta pokazao da zna kada i gdje treba mlade igrače gurnuti u vatru.

Josip ima profesionalni ugovor, ali još je uvijek stanar u Dinamovoj kući za talentirane klince koji nisu iz Zagreba.

– Nas je 15-ak tamo, imam svoju sobu, a i dva obroka osigurana u restoranu na stadionu. Dakle, imam sve što trebam da se bavim isključivo nogometom i napretkom.