FOTO | Klape oduševile koncertom u čapljinskoj crkvi

2191

Koncert klapa održan je ove nedjelje u crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini pod svetom misom.

Koncert je održan u sklopu manifestacije ”Dani sjećanja 2019.”, koja se već tradicionalno održava u Čapljini svake veljače.

Okupljene Čapljince klapskom pjesmom oduševile su mješovita ”Katarina” Buna, ženska klapa ”Lira” Trebižat i muška klapa ”Trebižat” iz Trebižata.

Klape su izvele mahom crkvene pjesme i tako upotpunile proslavu sv. Blaža, zaštitnika grla.

Na blagdan svetog Blaža 3. veljače običaj je blagoslova grla ili grličanja. Sveti Blaž je biskup iz četvrtog stoljeća koji se rodio u današnjoj Armeniji i jako je čašćen među armenskim kršćanima, ali je njegov kult došao i do zapada i rasprostranjen je u cijeloj Crkvi.  Uz njegov blagdan vezan je običaj blagoslova grla. To je blagoslov kao i svaki drugi blagoslov u Crkvi. Grlo se na blagdan sv. Blaža blagoslivlja, jer je po predaji upravo ovaj svetac dječaka kojem je riblja kost zapela u grlu spasio od gušenja.

Od završetka II svjetskog rata prošle su 74 godine te se menifestacijom ”Dani sjećanja” u Čapljini obilježava obljetnica u kojoj je stradao veliki broj nevinih civila među kojima je 400 župljana župe sv. Franje Asiškog.

Bogat program ove manifestacije nastavlja se u utorak, 19. veljače, kada će biti upriličeno predstavljanje knjige ”Veliki kuharski kanconijer” Veljka Barbierija.