U dolini Neretve pronađeni ulomci prapovijesne keramike

1270

Prilikom istraživanja koja se provode već petu godinu zaredom na području doline Neretve a odnose se na projekt izrade katastra speleolških objekata na području doline Neretve i nastavno tom projektu projekt Neretana kojim će se publicirati svi rezultati koji se odnose na izradu katastra došlo se do zanimljivog arheološkog otkrića.

Krajem 2018 godine prikupljajući podatke iz pojedinih speleoloških objekata pronađeni su ulomci prapovijesne keramike.

U suradnji s Zadarskim arheolozima kojima su predočeni pronađeni ulomci, preliminarni rezultati ukazuju na period od 1000 – 2000 godina pr. kr. čime se potvrđuje da su ovi prostori od uvijek bili dom ljudima.

S obzirom na već poznate nalaze koji su u većoj ili manjoj mjeri predstavljeni široj publici vjerujemo da će ovaj nalaz na neki način konačno potencirati ozbiljniji pristup ovoj temi a sve u cilju boljeg poznavanja prošlosti područja Neretve , a u isto vrijeme doprinijeti i boljoj turističkoj valorizaciji cijelog ovog područja. Krajnje je vrijeme da se prostor doline Neretve krene istraživati na primjeren način.

U narednom periodu očekujemo od znanstvene zajednice i lokalnih predstavnika vlasti povećan angažman u podršci projektima koji se bave ovom tematikom.

”Koristim ovu priliku da se zahvalim načelnici općine Zažablje gospođi Maji Vrnoga – Perleta, načelniku općine Kula Norinska gosp. Nikoli Krstičeviću , gradonačelniku grada Metkovića gosp. Daliboru Milanu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji su nas podržali u našem radu”, rekla je Markica Vuica, predsjednica Udruge za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve “Baštinik”,