FOTO | U Čapljini niču nove zgrade: Gradi se preko 200 novih stanova

3056

U 2019. godini u Čapljini će niknuti više od 200 stanova u novoizgrađenim zgradama u samom centru grada.

Najviše stanova niče u naselju Peline, gdje je jedna velika zgrada već podignuta, a odmah uz nju uskoro kreće i izgradnja nove zgrade, čiji su temelji već izgrađeni.

Kako se Čapljina širi upravo u ovom dijelu, naselje Peline postalo je proteklih godina najatraktivnija lokcija za igradnju stambenih zgrada, uz koje niču i poslovni prostori.

Upravo zato ovaj dio grada je procvjetao, a uz zgrade dobio i nove ulice, parkinge, dječja igrališta…

Cijena četvornog metra u novogradnji u Čapljini kreće se od 1.400 do 1.500 KM, što je jedna od najnižih cijena za četvorni metar stana u novogoradnji na području Hercegovine.

Inače, broj novoizgrađenih stanova u BiH u stalnom je porastu, jednako kao i broj onih u izgradnji, a rast bilježi i prodaja stanova. Takav trend, prema podacima, traje posljednjih nekoliko godina.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, za devet mjeseci ove godine u BiH je izgrađeno 1.537 stanova, što predstavlja nominalni rast za šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U jednoj od nedavnih analiza koje su rađene istaknuto je kako u BiH ni masovno iseljavanje, ni politička nesigurnost, a ni elementarne nepogode, apsolutno ništa, nije utjecalo na pad cijena stanova, ali ni ostalih nekretnina jer je teško za malo novca naći i lošiju kuću, za razliku od nekih drugih zemalja gdje oni koji napuste područje sve češće nakon iseljavanja stavljaju svoju nekretninu u oglasnik i cijena je dosta manja od realne.