FOTO | Biskup Perić blagoslovio novu zgradu pastoralno-socijalnog centra

3405

U Domu za stare i iznemogle s hospicijem “Betanija” u Čapljini svečano je obilježen Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske.

Ustanova, koju je 11. veljače 2013. godine otvorio Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, svoj šesti rođendan, proslavila je najsvečanije do sada. U

Biskup mostarsko-duvanjski i apostski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić predvodio je misno slavlje i blagoslovio novu zgradu ovog pastoralno-socijalnog centra.

Korisnici Betanije su i ove godine aktivno sudjelovali u ovome danu čitanjem molitve vjernika na misi kako bi zahvalili svim dobrim ljudima koji su pomogli u izgradnji već postojeće, ali i nove Betanije.

U Čapljinu su povodom ovog događaja stigli i brojni prijatelji i donatori Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.

Podsjetimo, hospicij i dom za stare i iznemogle Betanija prva je ustanova takvog tipa u Hercegovini. Ona svojim korisnicima nudi 24-satni medicinski nadzor koji uključuje cjelodnevnu njegu za nepokretne, polupokretne i pokretne stanare.

Misija čapljinske Betanije je pružiti sveobuhvatnu skrb starim, iznemoglim i osobama u terminalnoj fazi života, kao i članovima njihovih obitelji temeljenu na kršćanskim načelima, a provedenu kroz individualni pristup.

Korisnicima se pruža medicinska, psihološka i duhovna skrb, a nude se i usluge socijalnog radnika, odgovarajuće mjere socijalne zaštite kako na razini ustanove tako i za svakog pojedinačnog korisnika u skladu s njegovim potrebama.

U Betaniji često borave i dane starim i iznemoglim osobama uljepšavaju učenici osnovnih i srednje škole iz Čapljine, volonteri udruge Sv. Vinko Paulski iz susjedne župe Čeljevo i Prijatelji Maloga Isusa iz župe Neum, kao i brojni pojedinačni volonteri.