Jelena Dodig: 10 KM za divlje zelje je prikladna cijena

2952

Što biste htjeli dobiti u nasljeđe? Neku nekretninu, nakit ili možda neko znanje ili vještinu?

Što sam starija shvaćam kako nas za ljude vežu neke druge stvari osim onih materijalnih i upravo takve stvari želim dobiti u nasljeđe.

Jedna moja baka je bila krojačica i dan danas žalim što nisam naučila šivati od nje. Druga baka je živjela na selu. Uzgajala je stoku, sadila voće i povrće i prodavala ga na tržnici.

Najdraža uspomena na baku mi je kako sjedi na stepenicama stare kuće i pije kavu, pere robu sapunom koji je sama pravila ili čisti divlje zelje.

Divlje zelje je najbolje u veljači

Bake već dugo nema, a ni od nje nisam naučila ono što trenutno najviše želim znati – brati divlje zelje ili mišanciju kako kažu u Dalmaciji. Ali nije sve izgubljeno. Na stepenicama sad sjedi moja majka i čisti divlje zelje i ja sam odlučila svladati tu vještinu prepoznavanja jestivog samoniklog bilja koje toliko volim. Kad god uhvatim priliku idem s majkom na selo i po našim njivama tražim jestive biljke.

Divlje zelje se bere od studenog do veljače, odnosno dok ne počne cvjetati, a najljepše je upravo u veljači, piše Agroklub. Majka nije zapamtila sva imena, ali ih zna brati. Brali smo komorač, mastelj, divlju prasu ili prndelj, kostriš, kukurik, sljez, divlju mrkvicu i još neke kojima imena ne zna.

Pokojna baka je divlje zelje prodavala kad bi ga stigla ubrati pa me je zanimalo imali ga u ponudi na čapljinskoj tržnici.

Na tržnici se prodaje i za 7 KM po kilogramu

Na tržnici sam zatekla Jelenu Dodig iz Trebižata koja je bila zabundana jer je taj dan puhala bura stoljeća. Na pitanje ima li u ponudi divljeg zelja odgovorila je: “Trenutno ga nemam u ponudi, ali sam ga jučer prodala za 7 KM. Inače je cijena divljeg zelja 10 KM po kilogramu.” Obje smo se složile kako je to prikladnija cijena.

Uz mirise i okuse koji me vežu uz baku pamtim i njene riječi: “Sinko moj, sačuvaj sebe i sačuvala si cijeli svijet!”

Ja se evo trudim naučiti brati divlje zelje kako bih sebi sačuvala zdravlje, ali i prirodu kao i bakino nasljeđe koje je ona baštinila od njenih predaka.