Plenković u Neumu: BiH je prioritet naše državne politike

923

”Dolazim kao predsjednik Vlade, zemlje koja je veliki prijatelj i zagovornik BiH, sva tri konstitutivna naroda, svih koji žive u BiH s uvjerenjem da je euroatlantski put, pravi put razvoja, funkcionalnosti i gospodarstvo napretka svih građana BiH“ kazao je na početku svog obraćanja predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković koje je na danas otvorenoj znanstvenoj konferenciji s međunarodnim sudjelovanjem u Neumu održao uvodno predavanje.

Podsjetio je na sve napore mehanizama Republike Hrvatske na poboljšanju položaja hrvatskog naroda u BiH ali i općenito napretku Bosne i Hercegovine prije svega kroz diplomatske napore ali u djelovanje hrvatskih zastupnika u EU Parlamentu.

Govorio je i euroatlantskom putu Hrvatske, o nastojanjima BiH u procesu integracija ali i pomoći Hrvatske, svim preprekama koje stoje na tom putu ali i nastojanjima institucija BiH da što uspješnije odgovori kompleksnom poslu odgovora na Upitnik, te nužnosti tijesne suradnje sa Europskom komisijom.

”Bez interaktivnog procesa nema jačanja institucija, reformi i kvalitetne provedbe međunarodnih obaveza i jačanja svih mehanizama institucionalnosti BiH. Hrvatska će kao i dosad pomagati u procesu osnaženja euroatlantskih procesa u BiH koja nam je važna i za koju želimo da bude prioritet naše državne politike za što imamo puno razloga i činjenica”, kazao je premijer Plenković nabrojivši i brojne projekte koji su u tijeku ili pak realizirani, počevši od infrastrukturnih pa do novčanih pomoći usmjerenih ka Hrvatima i njihovim institucijama u BiH ali i državi u cjelini.

Osvrnuo se također na protekle Opće izbore na kojima je ravnopravnost i konstitutivnost naroda ponovno narušena te objasnio kako kompleksan ustroj ove države teško percipiraju i razumiju one koji dolaze sa strane i to je realnost koje kako je kazao, bh. dužnosnici moraju biti svjesni.