Nevenko Herceg mandatar Vlade HNŽ

1208
Predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg

Današnji pregovori županijskih izaslanstava SDA i HDZ-a za uspostavu nove vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji doveli su do ozbiljnog napretka.

To je bio zajednički zaključak nakon sat i pol razgovora u mostarskim prostorijama SDA izaslanstava koje su predvodili Edin Mušić i Ljubo Bešlić, piše Klix.ba.

Dogovoreno je da će novi mandatar Vlade HNŽ i predsjedatelj Skupštine biti isti oni ljudi koji su to bili i u ranijem mandatu, Nevenko Herceg i Šerif Špago.

Isto tako izaslanstva su dogovorila da će uslijediti dogovor o popunjavanju skupštinskih povjerenstava te strukture nove Vlade. Edin Mušić, predsjednik Županijskog odbora SDA HNŽ, kazao je kako su na današnjem sastanku oni uzvratili HDZ-u sa svojim programskim dokumentom u kojem je sadržana ideja kako SDA vidi buduću vlast.

“Dogovorili smo da ćemo u narednom razdoblju raditi na izradi zajedničkih programskih odrednica koje će biti sastavni dio našeg budućeg rada sa željom da ova županija bude jedna od najrazvijenih dijelova Bosne u Hercegovine. Mislim da smo napravili jedan značajan iskorak”, izjavio je Mušić.

Predsjednik županijske organizacije HDZ-a Ljubo Bešlić izrazio je zadovoljstvo jer je današnji sastanak donio ozbiljan naredak.

“Dokumenat koji smo dobili od SDA zajedno s našim koji smo mi ranije njima dostavili, trebaju biti temelji za izradu platforme jedne nove Vlade. Optimist sam da ako budemo ovako radili da će imenovanje Vlade doći vrlo brzo. Dogovorili smo da će Skupština HNŽ koja će biti za desetak dana izabrati skupštinska tijela”, izjavio je Bešlić.

Rekao je da ove dvije stranke surađuju godinama, da imaju spornih pitanja, ali imaju i zajedniških stvari. Bešlić je nagovijestio da će dopresjedatelj iz reda srpskog naroda biti Zora Dujmović iz HDZ-a.

“Pošto je SDP kazao da ne želi sudjelovati u Vladi, onda nije primjereno da imaju dopredsjednika Skupštine. Oni su sami sebe isključili”, kazao je Bešlić.

Danas se nije razgovaralo o mogućnosti da još neke stranke budu dio vladajuće većine, odnosno dio nove Vlade HNŽ.

Kazano je i da postojeći dogovor eventualno mogu narušiti unutarstranački izbori koji slijede.