FOTO | Predstavnici udruženja HAKUD u BiH sastali se sa predsjednicom RH

1399

Članovi udruženja ”Hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH” proteklog vikenda obavili su radne sastanke kroz Slavoniju i nazočili Danu otvorenih vrata za Hrvate u BiH.

Uz Vedrana Vidovića koji je predsjednik Udruženja, na već navedenim događajima sudjelovali su Čapljinac Nikica Martinović predsjednik skupštine Udruženja te Toni Marić član upravnog odbora.

Prvi radni sastanak bio je u petak kada su se članovi Udruženja sastali sa ZAKUD-om Vinkovačkih jeseni. Na tom radnom sastanku razgovaralo se o suradnji koja traje već pet godina, a svakako da su dogovoreni i novi projekti.

Osim toga, drugi radni sastanak upriličen je s upravom Đakovačkih vezova te je to, kako ističu iz Udruženja jedan od zanimljivih sastanaka jer je dogovorena nova suradnja.

Na temelju dogovorenog, sa državne smotre u HAKUD-u društva će se delegirati na smotru Đakovačkih vezova.

Također je dogovorena suradnja sa Središnjim uredom Hrvata izvan Republike Hrvatske, kao i s Maticom iseljenika, a suradnja s njima bit će u vidu financijske pomoći kao i razmjene iskustava i projekata te svega ono što je bitno kako bi se sačuvala i zaštitila tradicijska baština.

”Udruženje Hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH trenutno broji 25 članova. Kada se osvrćemo na Čapljinu, čak četiri KUD-a iz naše općine su članovi ovog udruženja. Ono čime se Udruženje bavi je organiziranje države smotre koja se u zadnje vrijeme održava u Mostaru, a svakako da pored toga imamo i niz drugih aktivnosti poput seminara folklora na razini godine te smotre zborova”, za Čapljinski portal je izjavio Nikica Martinović predsjednik skupštine udruženja Hrvatskih amatersko kulturnih umjetničkih društava u BiH.

Martinović ističe kako im je susret s Kolindom Grabar Kitarović, predjednicom Republike Hrvatske, bio veliki poticaj da i dalje promoviraju kulturnu baštinu.

”U Zagrebu se taj vikend održavao dan otvorenih vrata za Hrvate iz BiH. Prijatelji iz Matice iseljenika predložili su nam da odemo kod predsjednice RH što smo i učinili. U Kratkom vremenskom periodu Grabar – Kitarović je dala potporu onome što mi radimo, a za nas je to bio ”vjetar u leđa” da u budućnosti što bolje radimo i čuvamo našu baštinu”, zaključio je Martinović.

Vrijedi istaknuti kako su na prijemu kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bili su i predstavnici čapljinskih braniteljskih udruga.