Novi zakon: Pogledajte koji će branitelji pod kojim uvjetima imati primanja

3144

Radna skupina u kojoj su predstavnici branitelja i resornih federalnih ministarstava, zajedno s predstavnicima parlamentarnog odbora za pitanja branitelja, usuglasila je na današnjem sastanku prijedlog teksta zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, koji će biti upućen u proceduru Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

To je za Fenu nakon ovog sastanka potvrdio federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Salko Bukvarević.

Prema njegovom obrazloženju, usuglašeno je i nekoliko ključnih stavki koje su od ranije zahtijevali branitelji. Prva je da treba uspostaviti i objaviti jedinstveni registar branitelja, a druga da se propišu egzistenacijalne novčane mjesečne naknade demobiliziranim braniteljima starim 57 i više godina, koji sada nemaju primanja veća od pola minimalne mirovine isplaćene u prosincu 2018. u FBiH.

Uvjet je i da su ovi pojedinci najmanje godinu dana u evidenciji nezaposlenih, a u obrambenim postrojbama tijekom rata su proveli najmanje 12 mjeseci.

Za njih je predviđena egzistencijalna mjesečna novčana naknada od po pet KM za svaki mjesec proveden u borbi.

Godišnja financijska primjena zakona ne trebaju premašivati 50 milijuna KM. Ako se broj korisnika bude povećavao, primjerice s protokom životnih godina, pa navedeni iznos ne bude dovoljan, Vlada će donositi odluku o isplatnom koeficijentu u skladu sa zakonima o proračunu i izvršenju proračuna.

Ministar Bukvarević naglašava da je opredjeljenje sudionika današnjeg sastanka bilo da treba usuglasiti realan i provodiv prijedlog, pa se on nada da će tekst biti prihvatljiv i Vladi odnosno Parlamentu.

Radnu skupinu koja je danas zasjedala oformila je Federalna vlada nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH zadužio 28. veljače Vladu da u roku od 30 dana usuglasi prijedlog teksta ovog zakona i uputi ga u parlamentarnu proceduru.

Zaključkom je naloženo da se tekst usuglasi zajedno s predstavnicima Koordinacije branitelja i kampa branitelja, kao i s parlamentarnim odborom za pitanja branitelja.