Dragan Suton preuzeo rukometašice Katarine

1100

Susret s Draganom Sutonom, bivšim vrsnim igračem čapljinskog Borca, pa Veleža i metkovačke Mehanike, uvijek je priča o rukometu.

Ove sezone ”udario” je na dva fronta. S obzirom da RK Čapljina nema seniorsku ekipu, preuzeo je treniranje rukometašica mostarske Katarine.

Jedan od razloga zašto u federalnoj ligi nema Čapljine učestali su odlasci – 18 mladih igrača u godinu i pol dana!

Na upit je li odljev stao, Suton kaže: ”Odlaze svaki dan, ali imamo mladu, perspektivnu ekipu, igramo ligu Herceg Bosne, mlađi uzrasti također. Mi smo u pogonu, pa vidjet ćemo što će biti, te na upit hoće li imati seniorski pogon u idućoj sezoni, nastavlja:

”Možemo mi formirati ekipu, nije problem u igračima. Uvijek možemo formirati ekipu i to da bude pri vrhu, ali je problem sve ostalo što prati natjecanje. Danas su druga vremena, druga shvaćanja, bez novca ne možeš ništa, a mi ga nemamo.

Znači li to da vam iz rukometnih foruma nisu oprostili predprošlogodišnje kazne?

”Ma nisu problem ni kazne, nisu to velike kazne da se ne mogu platiti, stvar je principa, umjesto da vode računa o rukometu, vode samo o sebi”.

Polovinom polusezone preuzeli ste Katarinu i našli se u ženskom rukometu?

”Bilo je u planu da se ekipa održi, da napreduje, bez obzira hoće li ispasti ili ostati u ligi. Međutim, našli smo se te mlade igračice i ja, tako da smo ostanak osigurali već u prvom dijelu sezone. Svi treneri, svi radnici oko rukometa su kao glavnog kandidata za ispadanje navodili Katarinu. Katarina je pokazala da ima i kvalitetu i perspektivu”.

Katarinu nismo gledali, ali smo čuli da je vrelo talenata?

”Sigurno, najstarija igračica je 2000. godište, prvi strijelac Lige je djevojčica 2003. godište, to je 15 godina. Prvi strijelac Premijer lige! To je već čudo da se s kadetkinjama i mlađim kadetkinjama manje-više ravnopravno nosimo u Premijer ligi”.

Kakva je kvaliteta ženske lige, talenata ima, ima li bar kontinuiteta kada su u pitanju klubovi?

”Slabo sam pratio ženski rukomet, dok mi se ovo nije dogodilo, međutim, kad sam vidio te djevojčice, prije nego što sam preuzeo ekipu, bio sam u čudu – zar je moguće da s toliko godina, toliko kvalitetno i iskusno mogu igrati, pa me zaintrigiralo i prihvatio sam izazov. Sad o nekoj velikoj kvaliteti ne mogu pričati, ali ovo što se događa u Katarini, s ovim godištima, to je sigurno čudo”.

Hoće li od vas još veći zaljubljenik u rukomet Joško Stanić uspjeti osigurati sredstva pa da ekipa ostane na okupu i da za koju sezonu bude i prva?

”To je i planirao jer stvarno ima nadarenu generaciju. S po jednom iskusnom igračicom i vratarkom, mislim da borba za prvo mjesto ne bi bila upitna.”

Kako tumačite činjenicu što se ženska reprezentacija već dulje od desetljeća nije okupila?

”To je odraz svega što se događa u državi. Vladaju sitni interesi, ljudi gledaju samo sebe, tako da rukomet ne može napredovati, a rukomet je najperspektivniji i najjeftiniji sport u BiH. Grijeh je što rukomet nije sport broj jedan”.

Iako Suton nije želio poimenično izdvajati ni jednu igračicu, kaže to je biser do bisera, spomenut ćemo da je prva strijelkinja lige Ana Petrović.