Revizori BiH žele potrošiti pet milijuna KM mimo zakona

1153

Revizori BiH žele kupiti objekt od pet milijuna KM, ali bez provođenja postupka javne nabavke, za što su tražili odobrenje Vijeća ministara BiH, piše Capital.

Služba za zajedničke poslove izradila je Prijedlog odluke o izuzeću od primjene odredbi Zakona o javnim nabavkama.

”Ovom Odlukom izuzima se od primjene odredbi Zakona o javnim nabavkama postupak kupovine / nabavke objekta za potrebe smještaja Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a odnosi se na kupovinu nepokretne imovine koja se izuzima od primjene Zakona, uz obavezu Ugovornog organa da osigura transparentnost procedure“, navedeno je u Prijedlogu odluke.

Za kupovinu objekta za potrebe smještaja revizora BiH predviđeno je da bude plaćeno do pet milijuna maraka, od čega će milijun biti uzet iz sredstava akumulirane dobiti javnog poduzeća “Službeni list BiH” u 2018. godini, a iz Proračuna institucija BiH u 2019. i 2020. godini po dva milijuna KM.

U obrazloženju Prijedloga odluke nije jasno navedeno zašto je neophodno izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama, već se navodi da su razlozi sadržani u članu 10 navedenog Zakona.

Član 10 propisuje da se od primjene Zakona izuzimaju ugovori o javnoj nabavci koji su državna tajna, čije izvršenje zahtijeva posebne mjere sigurnosti, koji se dodjeljuje u skladu s međunarodnim sporazumom, ugovori o javnoj nabavci prirodnih i zakonskih monopola, ugovori o kupovini zgrada bilo kojim financijskim sredstvima, s tim što nabavka financijskih usluga za kupovinu podliježe provođenju jednog od postupaka definiranih Zakonom i ugovori koji za predmet imaju usluge iz Aneksa II tog zakona.

Generalni revizor BiH Dragan Vranikić nije odgovarao na poziv portala CAPITAL kako bismo saznali zbog čega se konkretno zahtijeva izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama.

Prijedlog odluke bi uskoro trebao biti upućen pred Vijeće ministara BiH koje treba odlučiti da li dozvoljava da se pet milijuna maraka građana BiH potroši mimo Zakona o javnim nabavkama.