Lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a dogovorili podjelu resora, svima po tri ministarstva

1173
Lideri SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović danas su uspjeli napraviti značajan korak u formiranju državne vlasti.
U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti na nivou državnih institucija.
Delegacije su danas predvodili lideri stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, a domaćin sastanka bio je Dodik.

Čović je nakon sastanka rekao da su lideri bili blizu dogovora i da se nada kako je ovo kraj pregovora što se tiče resora. On je rekao da se nada kako će danas svako staviti na dokument ono što je izbalansirano na pregovorima.

Nije želio govoriti o podjeli resora za SDA i SNSD otkrivajući kako su Hrvati dobili tri ministra i tri zamjenika, što je manje od očekivanog, dok su Bošnjaci dobili tri ministra i četiri zamjenika u Vijeću ministara BiH, a Srbi tri ministra i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Nadam se da je pregovarački proces o Vijeću ministara BiH definitivno završen. Nadam se da ćemo u narednim danima imati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH”, rekao je Čović.

Što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Čović je kazao kako tu treba još kompromisa kako bi svi izašli kao pobjednici.

“HDZ je djelomično zadovoljan. Dobili smo financije, civilne poslove i pravdu. To je nešto što može biti na tragu kompromisa”, kazao je Čović.

Naveo je da bi pregovarački proces danas trebao biti završen i da su resori razdijeljeni.

“Trebat će nam mekši pristup da bi vlast normalno funkcionirala. Morali bismo imati Vijeće ministara da bi Predsjedništvo funkcioniralo. Mi nemamo svog predstavnika u Vijeću Europe, jer nismo dogovorili te stvari. Nadamo se da smo danas svi ohrabreniji da do kraja završimo ovu priču”, rekao je Čović.