Potvrđeno: Martina Mlinarević, na Komšićev prijedlog, veleposlanica u Češkoj

1525
Foto: Facebook

Predsjedništvo BiH u srijedu je donijelo odluke o imenovanju novih bh. diplomata. Među njima su i nekadašnji savjetnik Željka Komšića, zatim urednik RTRS-a te ministrica SDA u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Urednik Informativnog programa RTRS-a Siniša Mihailović imenovan je za konzula BiH u Istanbulu, a nekadašnji Dodikov savjetnik Aleksandar Vranješ za veleposlanika BiH u Zagrebu, prenosi BN televizija.

Bivši savjetnik Željka Komšića u Predsjedništvu BiH (mandatno razdoblje od 2006. do 2010. godine) Vanja Filipović imenovan je za veleposlanika u Velikoj Britaniji. Filipović je jedno vrijeme radio kao šef ureda DF-ovog ministra prometa i veza BiH Slavka Matanovića, a kojeg je također Komšić nedavno imenovao za veleposlanika BiH u Italiji.

Filipović se posljednji put u medijima spominjao početkom 2018. godine i to u okviru predmeta koje je vodilo Tužilteljstvo BiH zbog sumnji u nelegalno zapošljavanje u Ministarstvu prometa i veza BiH za vrijeme Matanovićevog mandata.

Za veleposlanicu BiH u Beogradu imenovana je Aida Smajić, a za novu veleposlanicu BiH u Švedskoj imenovana je još uvijek aktualna ministrica obrazovanja i znanosti FBiH Elvira Dilberović. U Egipat će kao veleposlanik otputovati zaposlenik MVP-a Sidik Spahić, dok će u Kinu ići Tarik Bukvić. On je ranije bio veleposlanik BiH u Maleziji i Indoneziji, a radio je kao savjetnik u veleposlanstvima BiH u Dohi, Kataru, Rijadu i Otavi.

Diplomatski predstavnik BiH pri Svetoj Stolici bit će Igor Žontar. Prema informacijama dostupnim na internetu, Žontar je radio kao profesor etike u Katoličkom školskom centru Sv. Josip u Sarajevu.

Posebno je zanimljiva odluka Željka Komšića da u diplomaciju vrati nekadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja koji će predstavljati našu zemlju u Misiji UN-a u New Yorku.

Veleposlanik BiH u Crnoj Gori bit će Komšićev savjetnik Branimir Jukić, Danka Savić ide u Španjolsku, književnica Martina Mlinarević u Češku, a Dragan Jaćimović u Skoplje, Mitar Kujundžić bit će novi veleposlanik BiH u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, a Bojan Vujić u SAD-u.