FOTO | Kako izabrati idealan kofer?

1569

Vjerujete li svom koferu? Možda vam ovo pitanje zvuči čudno, ali iskusni putnici znaju da kofer mora biti najpouzdaniji suputnik.

Ako vas iznevjeri i pokvari vam putovanje, onda ga višestruko plaćate.

U ovom tekstu vam predstavljamo najvažnije kriterije za odabir idealnog kofera: materijal, zapremina, veličina, boja… Sve je važno. A evo i zašto.

Materijal kofera

Da li pravite razliku između plastike i drugih materijala? Plastika je krta, podložna pucanju pri udarcima i teška, dok je polikarbonat fleksibilan, otporan na udarce i druga oštećenja i znatno lakši.

A kako da budete sigurni od kog materijala je kofer napravljen? Provjerite na proizvođačkoj deklaraciji jer ovi materijali često na prvi pogled djeluju isto, a razlika u kvalitetu je neusporediva.

Carpisa koferi napravljeni su stopostotnog polikarbonata, a drške su od aluminij jer oba materijala osiguravaju dugotrajnost i lakoću upotrebe.

Veličina kofera

Većina proizvođača, kao i Carpisa, nude tri veličine kofera; veliki (51.00X77.00X31.00), srednji (45.00X67.00X27.00), mali (36.00X53.00X23.00).

Ako idete na obiteljski godišnji odmor najviše će vam odgovarati najveći kofer, srednja veličina je idealna za putovanja na nekoliko dana, a najmanji kofer, u veličini kabinskog prtljaga je za one koji često putuju i nose samo najnužnije stvari.

Za obitelj je najbolje da ima sve tri veličine jer je pakovanje u prtljažniku olakšano kombiniranje različitih veličina.

Preporučljivo je kombiniranje dvije različite veličine: mali i srednji, veliki i mali. Tako ćete za jedno putovanje moći da iskoristite oba kofera, naročito ako idete obiteljski ili u paru.

Težina kofera

Kad smo kod veličine kofera, hajde da vidimo koje težine ih prate kada je riječ o CarpisaGoTech koferima: veliki – 4.70kg, srednji – 4 kg, mali – 3 kg.

Težina je jako bitna, naročito kod najveće dimenzije kofera. Kupci uglavnom obraćaju pažnju na veličinu (zapreminu) i teže ka kupovini što većeg kofera, a zapravo veoma važan ograničavajući faktor su propisi aviokompanija gdje je maksimalna težina 23kg.

Na težinu utiče materijal od koga je kofer napravljen, a već smo rekli da je polikarbonat lakši od plastike.

Sustav zaključavanja kofera

Da bi vaše stvari bile sigurne, nije dovoljno da imate mali katanac i ključić, koji se i dalje koriste na mnogim koferima. TSA LOCK (Transport SecurityAdministration) je patentiran sistem koji osigurava zaštitu od krađe kao i olakšan sustav otvaranja i provjere od strane carinskih organa. Troznamenkasta kombinacija šifre se lako zapamti.

Boje kofera

Iskusni prodavači kažu da su najprodavanije boje crna, siva, tamnoplava, dakle klasične boje koje mogu koristiti i muškarci i žene.

Međutim, naš savjet je da kupujete kofere u jarkim bojama zbog lakšeg uočavanja na pokretnoj traci na aerodromu, kao i zbog sprečavanja krađe u raznim situacijama.

Boje koje preporučujemo su žuta i zelena, jer su sigurno manje zastupljene od drugih.

Točkovi kofera

Koferi sa četiri točkića ubjedljivo su najpraktičniji jer se mogu lako rotirati u različitim pravcima. Ovo je naročito zgodno za one koji često putuju avionom.

Mnogo su pokretljiviji nego koferi sa dva točka i olakšavaju vam kretanje. Bitno je da točkići budu prevučeni silikonom, jer će se manje trošiti, kao i da budu dobro pričvršćeni za okvir kofera.

Garancija Carpisa kofera

Carpisa daje garanciju za sve eventualne tvorničke nedostatke koje kofer ima u roku od 2 godine od trenutka kupovine. Jako je bitno da znate da proizvođač ne odgovara za eventualna oštećenja nastala fizičkim putem, najčešće od strane aerodromskog osoblja. Za te slučajeve odgovara avio kompanija i treba se obratiti aerodromskoj službi za izgubljen prtljagu koja pravi zapisnik o nastaloj šteti.

Iz putnog programa posebno izdvajamo izuzetno kvalitetan i lagan putni kofer – GoTech uz koji dolazi garancija od 10 godina.

Ukoliko kofer koji birate ispunjava sve navedene kriterije, znajte da nećete brinuti. Preostaje vam da se spakirate i da se lijepo provedete na putovanju.

Ako imate neka pitanja i nedoumice posjetite Facebook ili instagram stanicu trgovine, a ukoliko planirate putovanje uskoro, pogledajte najnoviju kolekciju Carpisa kofera u Carpisa trgovinama u PC Mališić Međugorje i TC Mercator Mostar.