PZ Sunce Čapljina: Zbog proizvodnje presadnica smo opstali na tržištu

1393

Povjerenje je jako važno u svakom odnosu, bilo obiteljskom bilo poslovnom. Puno je kupaca hrane i poljoprivrednih proizvoda koji ne provjeravaju što kupuju niti što jedu, ali svijest ljudi se mijenja upravo zbog toga što je svakodnevno povjerenje krajnjih korisnika poljuljano i sve je više onih koji žele znati što kupuju, što sade i što jedu.

Stoga smo razgovarali s Draganom Dadićem, direktorom Poljoprivredne zadruge Sunce koja se nalazi u Čapljini i kojoj u Hercegovini, ali i šire nije potrebna reklama. Oni imaju povjerenje ovdašnjih kupaca.

Dragan Dadić: Proizvodnja presadnica osigurala je opstanak zadruge

“Zadruga je osnovana 2001. godine uz kreditiranje Kraljevine Norveške koja je htjela pomoći u revitalizaciji rubnih područja koja su bila pogođena ratom. Svaki je zadrugar dobio kredit od 5.000 KM koji je morao vratiti u određenom roku i uz određene uvjete. Naša početna djelatnost bila je izgradnja plastenika, ali smo 2003. godine počeli proizvoditi presadnice kao bi opstali na tržištu.

Zakupili smo zemljište i izradili plastenik od 1.000 km2. Početak nije bio lak jer smo sve sami radili i učili. Danas imamo pola hektara zemlje pod plastenicima i jednim staklenikom. Imamo 8 stalno zaposlenih i 5 sezonskih radnike te godišnje proizvedemo oko 10 milijuna presadnica, većinom povrća i nešto cvijeća. Nudimo tri vrste usluga: sijanje, uzgoj do pikiranja i uzgoj do sadnje”, priča nam Dragan Dadić.

Proizvode sve vrste presadnica

Obilazeći staklenik i plastenike vidjeli smo presadnice različitih vrsta povrća u različitim fazama vegetacije. Na upit koje vrsta presadnica proizvode, Dadić je odgovorio:

“Proizvodimo sve vrste povrća koji se traže na našem tržištu: salatu, sve vrste kupusa, patlidžane, lubenice, rajčicu, papriku,… Najveći dio naše ponude prodajemo poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima, veletrgovinama i tvrtkama većinom u Hercegovini i manjim dijelom u Bosni”, otkriva Dadić.

Nema mjesta GMO sjemenu

Većina današnjih kupaca najviše se boji GMO proizvoda pa nas je zanimalo proizvode li u ovoj zadruzi presadnice od takvog sjemena.

“Ne koristimo GMO sjemena. Koristimo certificirana hibridna sjemena od provjerenih proizvođača kao i certificirani treset jer si ne možemo i ne smijemo dopustiti da zbog lošeg treseta, recimo, presadnice dobiju neku bolest u korijenu. Naši kupci uberu plod sa biljke koju smo im prodali kao presadnicu”, zaključio je Dedić.