Jozo Brkić: U Čapljini sam prošao najslađi period svoje karijere

1242

U vrijeme najvećih uspjeha košarkaša Čapline, u periodu između 2009. i 2012. godine kad su bili polufinalisti doigravanja i Kupa BiH te redoviti sudionici Lige 6 za prvaka BiH, jedan od ključnih igrača ekipe je bio Jozo Brkić, 212 cm visok centar iz Gabela Polja.

Brkić je prošao košarkašku školu Širokog, alii je igrama u Čapljini dosegao status reprezentativca BiH. Danas je 32-godišnji košarkaš dio tima njemačkog kluba Iserlohn Kangaroos, člana Pro B lige, odnosno trećeg ranga natjecanja.

”Poslije prošle godine u Prvoj ligi Austrije gdje sam imao dobru sezonu, drukčije sam postavio svoje prioritete. Iduće godine mi sin polazi u školu i htio sam da je počne u Austriji ili Njemačkoj. Cilj su mi bili bolji uvjeti za život moje obitelji. Nije mi bilo važno koja je liga, nego da sam zadovoljan uvjetima”, pojašnjava svoj izbor za Dnevni list Jozo Brkić.

Ističe da su mu druge stvari prioritet kako se bliži kraj karijere, ali da i dalje planira igrati.

”Još sam dobrog zdravlja, maksimalno koncentriran na košarku. Mislim da mogu još igrati 4 – 5 godina. Imam još želju i da se vratim kući, ali to ćemo vidjeti kako će se odvijati”, kaže Brkić.

U Austriji je prošlu sezonu igrao za Traiskirchen Lions, klub iz predgrađa Beča, zajedno s 39-godišnjim Ramizom Suljanovićem, nekadašnjim reprezentativcem BiH.

”Ramiz je igrao povremeno kao drugi centar pored mene. On je tamo praktično domaći, živi u Austriji, ima svoju školu košarke, a pomalo i igra jer jednostavno voli ovaj sport”, dodaje.

Jozo se poslije Čapljine nije nigdje dugo zadržao. Prešao je u Zadar i odigrao sezonu 2012./2013., potom sezonu u slovenskoj Rogaškoj, pa po pola godine za rumunjski Timba Temišvar i Peju sa Kosova (sezona 2014./2015.). Zatim na pola godine odlazi u mađarski Szeged, a onda godinu i pol u šibenski Jolly. Onda slijedi spomenuti Traiskirchen i njemački Iserlohn gdje ima ugovor na dvije godine.

”U Čapljini sam imao najslađi period svoje karijere. Bio sam kući među svojim ljudima, igrao dobru košarku i ostvarivao dobre rezultate, dosta stvari se poklopilo. Zadnja sezona u Austriji je bila košarkaški najzrelija, a lijepo i za živjeti jer je to predgrađe Beča”, prisjetio se Brkić, a onda se osvrnuo i na promašaje u izboru klubova.

”Kosovo, Mađarska, Slovenija i Rumunija… Sa sadašnjeg stajališta bih volio da sam davno došao u Njemačku, nego prolazio te klubove. Ali ne znaš šta te čeka dok ne odeš i ne probaš”, napominje Brkić.

U Njemačkoj je zadovoljan prvenstveno s materijalnom stabilnošću i sigurnošću, a ljeta provodi u Šibeniku.

”U nekoliko klubova su mi ostali dužni, ovdje nema takvih problema. Ne kažem da kod nas nema financijski stabilnih klubova, ali uvijek dođe situacija da se poteže to pitanje novca. Kao mlađi to istrpiš, ali kasnije želiš da su ti neke stvari posložene”, zaključio je Jozo Brkić.

Drago mi je da se Čapljina vratila

Njegov bivši klub, Čapljina, je iz elitnog bh. košarkaškog ranga ispao u sezoni 2013/2014., da bi nedavno konačno izborio povratak.

”’Izrazito mi je drago što se to dogodilo, posebno nakon mog perioda igranja u Čapljini kad je uvijek bila puna dvorana, a svi su razumili košarku i pričalo se puno o tim rezultatima i igrama. Žao mi je bilo kad je Čapljina ispala, ali kod nas je uvijek to pitanje novaca. Nadam se da će zatvoriti financijsku konstrukciju i imati stabilnog premijerligaša”, rekao je Brkić.

A koliko je realan povratak jednog takvog igrača u Čapljinu?

”S jedne strane bih se rado vratio jer je ovdje skroz drukčiji sistem. Ovamo nema toliko košarkaške zaljubljenosti i žara, sve je profesionalizam. Kod nas se puno više priča, živi i voli ta košarka. S druge strane kad dođe pitanje plaća, mirovinskog, zdravstvenog… onda nastaju problemi”, ističe-

Hrvatski savez nije dao dopuštenje da igram za BiH

Brkić je stekao status A reprezentativca BiH pod vodstvom izbornika Aleksandra Petrovića te bio kandidat za odlazak na Europsko prvenstvo 2013. godine.

”Bio sam na pripremama reprezentacije, prošao među 12 igrača, ali je zapelo na mojoj registraciji. Igrao sam kao mlađi za Hrvatsku i trebalo je dopuštenje od hrvatskog saveza da igram. A u to vrijeme odnosi dva saveza nisu bili baš dobri, tako da je ta epizoda neslavno završila”, ispričao je Brkić.